Meer aantrekkelijke themaroutes in Noord-Brabant

Meer aantrekkelijke themaroutes in Noord-Brabant

11 maart 2021 - Wandelnet

In Noord-Brabant leggen ze de lat hoog. De ambitie voor de periode 2021-2025, neergelegd in de nieuwe visie voor de recreatieve sector in de provincie, is een routenetwerk van de hoogste kwaliteit, met themaroutes die de provincie versterken als  routeprovincie van Nederland. 

Gedeputeerde Wil van Pinkxsteren

Sagen en legenden 

Sinds een aantal jaren presenteert VisitBrabant verhalende themaroutes waarbij gebruik wordt gemaakt van het bestaande knooppuntroutenetwerk. In de nieuwe visie wordt de provincie verder verrijkt met nog meer aantrekkelijke en toegankelijke themaroutes voor inwoners en bezoekers. Zo wordt een serie ‘Brabantse Sagen en Legenden’-routes ontwikkeld rond bijzondere streekverhalen; een uitbreiding van de eerder ontwikkelde 'Zwarte Kaat'-fietsroute in de regio De Kempen. Ook op komst zijn rondwandelingen bij Brabantse kloosters en wandelroutes in het spoor van Vincent van Gogh.  

Verhaal van de streek 

Routes in Brabant scoren hoog bij de gebruikers, ze worden gewaardeerd met een acht of hoger. Wil van Pinxteren, gedeputeerde Vrije Tijd, Cultuur en Sport, Bestuur en Veiligheid: “Routes zijn van onschatbare waarde en ze brengen mensen in beweging. Ze stimuleren gezonde en duurzame recreatie en laten inwoners en bezoekers genieten van al het moois dat Brabant te bieden heeft. Het routenetwerk is zoveel meer dan paden en wegwijzers; het vertelt verhalen van de streek, helpt mensen om op een fijne en gezonde manier te bewegen en levert ondernemers veel bezoekers en dus bestedingen op".  Per jaar worden in Noord-Brabant circa 100 miljoen recreatieve tochten ondernomen en wordt € 190 miljoen uitgegeven aan routerecreatie. 

Routebureau 

VisitBrabant Routebureau is verantwoordelijk voor de realisatie van de nieuwe visie. Ze beheert en onderhoudt het routenetwerk samen met meer dan vierhonderd vrijwilligers; zij zorgen voor het schoonmaken van knooppuntbordjes en het aanbrengen van de bewegwijzering. De, door het Routebureau tijdens de coronacrisis gelanceerde, ‘Brabantse Druktemeter’ draagt bij aan een goede spreiding van bezoekers in de natuur. 

 

 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?