Graafschapspad nu nog mooier!

Graafschapspad nu nog mooier!

6 april 2021 - Wandelnet

Het Graafschapspad is op vier trajecten ingrijpend veranderd. De route gaat nu meer over onverharde paden en is landschappelijk nog aantrekkelijker. 

Graafschapspad onverharde laan.jpg

Baakse beek

Erik Kool, padcoördinator van het Graafschapspad: "De directe aanleiding was het schouwpad van de Baakse beek. Dat was soms slecht begaanbaar omdat er na het periodieke schonen een hoop troep achterbleef op het pad. Onze markeerder, Manfred Syri, zocht en vond een mooi alternatief. Dat bleek ook nog eens aantrekkelijker omdat we lange rechte stukken konden vervangen door kortere, meer afwisselende wegen en paden. Hierdoor geïnspireerd hebben we ook andere verbeteringen voor de route uitgewerkt zodat we de aanpassingen in één keer konden doorvoeren. 

Hanzesteden

Al bijna 25 jaar verbindt het Graafschapspad de mooiste gebieden van de Achterhoek. Natuur en cultuur wisselen elkaar af. De ruim 100 kilometer lange route gaat langs oude Hanzesteden als Doesburg en Zutphen, door bossen en landgoederen en langs de IJssel, door velen wel de mooiste rivier van Nederland genoemd. Onderweg zijn Museum Staal in Almen, over het landschap en de cultuur van de Achterhoek, en Museum More, met haar unieke collectie modern realisme, een stop meer dan waard.  

Landgoed Slangenburg

Op de vernieuwde etappe tussen Ruurlo en Halle wandel je door het 'Het vlakke midden', een gebied dat door de veenafgravingen van zo'n 100 jaar geleden veranderde in een relatief vlak en grootschalig ontginningslandschap. De etappe is nu afwisselender omdat ze lange, rechte stukken vermijdt. Ver van de bebouwing en drukke wegen, heb je hier zelfs een goede kans om groepjes reeën in de velden te zien lopen. Wat verderop ligt het landgoed Slangenburg. Hier wandel je nu eerst over een pad dat langs een fraai vennetje slingert, om pas daarna de lange, rechte oprijlaan naar het 17e eeuwse kasteel te volgen.  

  

Graafschapspad 3 aangepast.jpg

Uiterwaard langs de IJssel

Na Doetinchem, de Kruisbergsche Bossen en Doesburg ontmoet je de IJssel, ze slingert hier met grote bochten door het land. Het pad over de dijk brengt je naar Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Je wandelt niet meer langs, maar juist over de heuvel net vóór het stadje. Hier stond ooit een burcht uit de 10e eeuw; een bronzen maquette herinnert aan die tijd. De laatste etappe brengt je daarna terug naar Zutphen. Je maakt er nu een prachtige slinger door de uiterwaarde, voor de laatste keer dicht langs de IJssel met zicht op de voorbijvarende schepen. Is het hoog water? Niet erg! In dat geval is er gelukkig nog het alternatief van de ‘oude’ route over de dijk. Zutphen bereik je altijd met droge voeten.  

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?