Wandelnetwerk Amstelland officieel open

Wandelnetwerk Amstelland officieel open

7 april 2021 - Wandelnet

Ruim 300 kilometer wandelplezier onder Amsterdam is klaar voor gebruik. Wandelnetwerk Amstelland is een nieuwe regio binnen het Wandelnetwerk Noord-Holland. 

wandelnetwerk Amstelland.jpg

"Na vele jaren van voorbereiding is het zo ver: de opening van het wandelnetwerk Amstelland", zegt Jan van der Meij, projectleider bij Recreatie Noord-Holland. "Wandelen is goed voor lijf en geest, zeker in deze coronatijd. Buiten de stad is meer ruimte om een wandeling te maken. Trek de wandelschoenen aan en ontdek zo het verrassende Amstelland". 

Pareltjes en verborgen schatten  

Het netwerk verbindt bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten tot één groot wandelgebied. Van Diemen tot Aalsmeer en van Amsterdam via Amstelveen en OuderAmstel naar Uithoorn. Rutger Burgers, ontwerper van het nieuwe netwerk: "Wandelen in het Amstelland biedt veel meer groen dan je voor de stadsranden zou verwachten. Er zitten verrassend veel exclusieve wandelpaadjes in het netwerk". In de Bovenkerkerpolder is een vernieuwd voetgangerspontje geplaatst. Je trekt jezelf via een kabel naar de overkant. Wie dat wil, moet wel eerst het broedseizoen afwachten; vanaf 15 juni is het heen-en-weertje en het bijbehorende boerenlandpad weer open voor gebruik.  

Keuzepunten en startpanelen

Alle routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes voorzien van een herkenbaar logo, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. De 244 keuzepunten maken overstappen van de ene naar de andere route mogelijk. De 34 startpuntpanelen, met parkeergelegenheid én ov-punten in de buurt, bieden wandelaars minimaal steeds twee wandelingen. Je vindt het hele netwerk op Wandelnetwerk Noord-Holland. Uniek is de Engelse vertaling op de website en in de app; QR-codes op de startpanelen ontsluiten alle vertaalde route-informatie en achtergrondverhalen over landschap, cultuur en natuur.  

Voorbij de provinciegrenzen  

Wandelnetwerk Amstelland sluit aan op de wandelnetwerken van Zuid-Holland en Utrecht. Noord-Holland streeft naar een provincie-dekkend wandelnetwerk. Met de aanleg van dit zuidelijke netwerk is de provinciale wandelkaart bijna helemaal ingekleurd. Het Noord-Hollandpad, een lange-afstands-wandelroute van Coxdorp op Texel naar het pittoreske Huizen, maakt deels gebruikt het Wandelnetwerk Amstelland. 

Op zoek naar een wandelnetwerk in Nederland? Kijk op de routeplanner van Wandelnet

 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?