Elke lunchwandeling levert een werkgever euro's op!

Elke lunchwandeling levert een werkgever euro's op!

12 juni 2021 - Wandelnet

Het klinkt heel logisch: medewerkers die meer bewegen voor, tijdens of na hun werk zijn fitter, minder vaak ziek en productiever. Maar wat leveren investeringen daarin nou écht op? Met de nieuwe rekentool van 'Werken in Beweging' bereken je snel en simpel hoeveel jouw organisatie daarmee bespaart aan geld en ziektelast. 

rekentool foto lunchwandeling 1.jpg

Onderzoek effect meer bewegen  

In opdracht van Werken in Beweging voerde economisch onderzoeksbureau Decisio een uitgebreide studie van vooral wetenschappelijke literatuur uit naar de invloed van bewegen op de gezondheid. Daarbij werd specifiek gekeken naar de effecten van meer wandelen, fietsen, traplopen en staand of lopend vergaderen. Kees van Ommeren, partner bij Decisio: “Natuurlijk zijn er aannames, en gaat het om gemiddelde kansen. Maar de gezondheidseffecten van meer bewegen zijn te kwantificeren, en de effecten zijn groot.”  

Werken in Beweging Rekentool 

Met de onderzoeksresultaten is de 'Werken in Beweging Rekentool' gemaakt. Die onderscheidt vijf gezondheidseffecten van meer bewegen: fitheid & arbeidsproductiviteit, ziekteverzuim, medische kosten, ziektelast (aantal dagen die je leeft met chronische ziekten) en levensduur. De rekentool werkt eenvoudig: vul in hoe en hoeveel tijd werknemers meer gaan bewegen, hoe vaak per week en hoeveel er meedoen en daarna berekent de tool de effecten. Bekijk de Werken in beweging Rekentool en ga aan de slag! 

Rekenvoorbeelden lunchwandeling met collega’s 

Een voorbeeld maakt veel duidelijk. Vijf medewerkers wandelen vijf keer per week in rustig tempo 30 minuten, bijvoorbeeld in de vorm van een lunchwandeling of een weeting (wandelend vergaderen) met collega’s. Dit levert het bedrijf jaarlijks € 4835 aan toegenomen arbeidsproductiviteit op door verbeterde fitheid en € 1165 aan bespaard ziekteverzuim. In totaal € 1200 per medewerker. De medewerker zelf bespaart € 1107 aan vermeden ziektelast en wint er 9 extra levensdagen per jaar mee. 

weeting rekentool

Over Werken in Beweging

Femke Hulshof, projectleider Werken in Beweging, is blij met het onderzoek en de rekentool: "Het helpt werkgevers om beweging onder werknemers nog meer en beter te stimuleren. 'Werken in Beweging' biedt tools waar werkgevers echt wat aan hebben en waarmee ze zelf kunnen uitrekenen wat het hen oplevert.” 

Werken in Beweging is een project dat Wandelnet en Fietsersbond uitvoeren in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Het doel is om medewerkers dagelijks meer te laten bewegen door vaker te fietsen en te lopen.  

 

Blijf op de hoogte!

Eéns per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?