Nederlanders wandelden in 2020 meer dan ooit

Nederlanders wandelden in 2020 meer dan ooit

2 juli 2021 - Wandelnet

Nederlanders ontdekten tijdens de coronapandemie het wandelen. De nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat in 2020 maar liefst 6,6 miljard kilometers te voet werden afgelegd. Dat is bijna 1,5 miljard km (29%) meer dan in 2019. Voor alle andere manieren van vervoer geldt het tegenovergestelde; daarbij nam het aantal afgelegde kilometers juist af.  

verdwenen groninger Borgen -

Lunchwandelingen populair

De coronapandemie had een duidelijk waarneembare invloed op het reisgedrag van de Nederlander. Er werd vooral thuis gewerkt, scholen waren gesloten en winkels dicht. Er werd daardoor veel minder gebruikt gemaakt van de trein, auto en fiets. Wandelen daarentegen werd juist populairder. "Opeens werken veel mensen vanuit huis en werd voor velen een lunchwandeling een vast onderdeel van de werkdag", schrijven Britta Schmidt en Ankie van Dijk van Wandelnet in hun artikel 'Covid-19 pandemie laat zien dat wandelaar meer ruimte nodig heeft' in het tijdschrift Vrije Tijdstudies 1 - 2020. "Het was niet alleen te zien in het straatbeeld, maar bleek ook uit de cijfers. In de voorjaarspeiling 2020 Wandelnet zegt 72% van de respondenten vaker een ommetje vanuit huis te lopen".   

Meer wandelen dan in voorgaande jaren

Er waren gedurende de coronapandemie periodes dat wandelen een van de weinige mogelijkheden was om buitenhuis te ontspannen. Maar ook in de zomer van 2020 toen de maatregelen tijdelijk werden versoepeld, bleef de Nederlander met veel enthousiasme wandelen. In de zomerpeiling 2020 van Wandelnet zegt 66% van de respondenten meer te hebben gewandeld dan in voorgaande jaren. Het percentage respondenten dat alleen in de eigen omgeving wandelt is dan wel gezakt van 59 naar 27%. Het overgrote deel van de respondenten wandelt dan zowel in de eigen omgeving als elders. 

Nieuwe wandelgebieden nodig

"De pandemie heeft meer dan eens duidelijk gemaakt dat een goede wandelinfrastructuur voor wandelaars van groot belang is", stellen Schmidt en Van Dijk in hun artikel. "Om zo letterlijk ruimte te bieden aan de vaag naar recreatie en ontspanning dicht bij huis. Nieuwe wandelgebieden kunnen en moet daarbij soelaas bieden. Maar ook boerenlandpaden en schouwpaden van waterschappen kunnen letterlijk meer ruimte voor lopen geven".  

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?