Expertmeeting pelgrimeren in Europa

Expertmeeting pelgrimeren in Europa

22 november 2021 - Wandelnet

Overal in Europa zijn pelgrims onderweg. Over de Camino de Santiago, de Italiaanse Via Francigena of het Noorse Sint Olavspad. Het project 'Reinventing Pilgrimage in Europe' van de Nederlandse Camino Academie onderzocht ontwikkelingen en trends op het gebied van het pelgrimeren in Europa. Tijdens een afsluitende bijeenkomst op 19 november bespraken experts de resultaten. De discussies zijn terug te kijken via het Youtube-kanaal van de Camino Academie. 

foto camino academie.jpg

Pelgrimages in Europa 

De eerste studie in 2020 van de Camino Academie, 'Pelgrimage opnieuw uitvinden', richtte zich op de nieuw opgekomen pelgrimspaden in Nederland. Met het huidige vervolgproject, 'Reinventing Pilgrimage in Europe', verbreed ze haar horizon. Door middel van interviews met vertegenwoordigers uit diverse landen werden de ontwikkelingen op het gebied van pelgrimeren in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Scandinavië, België, de Duitstalige landen, Italië, Frankrijk en Spanje/Portugal verkend. Daarbij kwamen thema's als de revival van routes, de onderlinge verbindingen en de veranderende instelling van wandelaars/pelgrims aan de orde.   

Expertmeeting 

Vrijdag 19 november sloot de Camino Academie het project af met een expertmeeting waarop de ontwikkelingen worden bediscussieerd. Na een inleiding van John Eade (hoogleraar University of Roehampton, Londen) volgde een paneldiscussie aan de hand van stellingen van Paul Post (emeritus hoogleraar Universiteit Tilburg en voorzitter van de Camino Academie). Deelnemers aan de paneldiscussie waren Sam Goyvaerts (docent en onderzoeker Universiteit Tilburg), Ineke Albers (promoveerde op een studie over pelgrimage, lopen en genezing en is lid van de stuurgroep van de Camino Academie) en Herman Vuijsje (schrijver en journalist, schreef diverse werken over zijn wandelen en pelgrimeren). Dagvoorzitter was Suzanne van der Beek (promoveerde in 2018 op de studie “New Pilgrim Stories: Narratives, Identities, Authenticity”).

Terugkijken via website

De interviews met vertegenwoordigers uit de diverse landen zijn in hun geheel terug te kijken via de website caminoacademie.nl. De afsluitende expertmeeting is volledig terug te kijken via het Youtube-kanaal van de Academie.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?