Agressief gedrag boer leidt tot verlegging Kerkpad bij Zutphen

Agressief gedrag boer leidt tot verlegging Kerkpad bij Zutphen

23 november 2021 - Britta Schmidt

Het Kerkpad bij Zutphen is een geliefd ommetje en een prachtig stukje van de dagwandeling ‘De Hoofdige Boer’, onderdeel van het Hanzestedenpad. Maar wandelaars op het openbare pad werden de laatste vijf jaar agressief en intimiderend bejegend door een boer. Het Kerkpad is nu, op kosten van de boer, om zijn boerderij heen gelegd.

Kerkpad Zuphen

Over boerenerf

Het Kerkpad bij Zutphen ging, zoals dat wel vaker het geval is bij oude kerkepaden, gedeeltelijk over het erf van een boerderij. Precies daar ontstond het probleem. De nieuwe eigenaar van de boerderij zei last te hebben van de wandelaars en fietsers over zijn erf. De wandelaars en fietsers op hun beurt meldden dat ze op een agressieve en intimiderende wijze van het pad werden verjaagd. Bert van den Berg, padcoördinator van het Hanzestedenpad: 'Ook wij kregen daar meldingen van. Voor de veiligheid van de wandelaar hebben we de route toen tijdelijk verlegd via het Graafschapspad langs de Berkel".

Intimiderend gedrag

Minnelijk overleg en mediation sessies met de boer mislukten. In 2019 deed hij een verzoek aan de gemeente om het pad officieel te onttrekken aan de openbaarheid. Dat verzoek werd afgewezen. De gemeente stelde dat het pad historisch en cultureel waardevol is en bovendien al ruim honderd jaar in gebruik als wandelpad. De gemeente verwijderde de illegaal door de boer geplaatste verbodsborden. Als tegemoetkoming aan de boer werden informatieborden met gedragsregels voor de wandelaars geplaatst en het pad afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering van bestemmingsverkeer. Maar het bleek niet genoeg te zijn. Het agressieve en intimiderende gedrag bleef voortduren. De boer werd er zelfs voor veroordeeld tot een taakstraf.

Wandelnet denkt actief mee

Wandelnet deed er samen met Routebureau Achterhoek alles aan om het Kerkpad als openbaar wandelpad te behouden. Het was een lang proces: er werden alternatieven bedacht en er werd ingesproken op hoorzittingen. Kees Zwaan, belangenbehartiger van Wandelnet in Gelderland: "Het was voor Wandelnet en het Routebureau geen optie dat de openbaarheid van het pad zou komen te vervallen. Niet alleen omdat het onderdeel is van een doorgaande wandelroute maar vooral ook omdat het gelegen is in de stadsrand van Zutphen en daarmee van groot belang is voor het maken van ommetjes. Wandelnet kan in dergelijke procedures optreden als belanghebbende omdat het nastreven van een zo groot mogelijke openbaarheid van paden in haar doelstelling staat".

Om de boerderij heen

Uiteindelijk kwam er een oplossing. De gemeente legde een nieuw stukje wandelpad aan; om de boerderij heen en op kosten van de boer. Kees Zwaan: "De oplossing voldoet aan onze wensen, de verbinding naar landgoed De Voorst blijft voor wandelaars behouden. De fietsers kunnen van een andere route gebruik maken. Wel zijn we kritisch op de uitvoering. We hadden liever een breder pad gehad zodat wandelaars elkaar goed kunnen passeren en het ook toegankelijk is voor mensen in een scootmobiel."

Kerkpad Zutphen toegang

Dagwandeling Hoofdige Boer weer als vanouds

Vrijdag 12 november werd het nieuwe wandelpad door de Zutphense burgemeester Annemieke Vermeulen geopend. De tijdelijke verlegging van de dagwandeling De Hoofdige Boer is daarmee ook van de baan. Wandelaars volgen weer de oorspronkelijke route over het Kerkpad.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?