Het pad van de boswachter

Het pad van de boswachter

26 november 2021 - Wandelnet

Wim Huijser droomde er in zijn jeugd van om boswachter te worden. Het liep echter anders. Hij werd schrijver en publicist. In zijn nieuwste boek gaat hij op pad met tientallen mannen en vrouwen die wel boswachter werden. Hij doet verslag van zijn 'wandelgesprekken'. Met de wandeltips verken je zelf het werkterrein van de boswachter. 

Voorliefde voor natuur

Wim Huijser gaat met de boswachters aan de wandel door hun eigen werkgebied. Zo bezoekt hij ruim twintig, verspreid over het hele land gelegen, indrukwekkende natuurgebieden. Van het Limburgse Leudal tot het Groningse Westerwolde. Bijna alle boswachters in het boek hadden van jongs af aan een grote voorliefde voor de natuur. Sommigen rolden zo vanaf de opleiding het vak van boswachter in, anderen kwamen er via een omweg terecht. Boswachter Jerome van Abbevé belandde op een wel heel bijzondere manier in zijn droombaan; hij won de hoofdprijs in de tv-serie 'Boswachter gezocht'. 

 cover boek pad van de boswachter

Beheer natuurgebieden

De boswachters vertellen bevlogen over het natuurgebied dat ze beheren, over hun favoriete flora en fauna en over de realiteit van een droombaan. Het zijn boeiende gesprekken over natte beekdalen, hakhoutreservaten en uiterwaarden met beversporen. Maar ook over maaibeleid, toezichthouden en communicatie met het grote publiek. Tussendoor zijn er leuke weetjes over het vak van boswachter. Boswachter Floris laat zien met welke uitrusting hij op pad gaat en een overzicht van twitterende boswachters vertelt je wie je via de sociale media kunt volgen.  

Wandeltips

Bij elke natuurgebied geeft Huijser een aantal wandeltips waarmee je zelf het gebied kunt verkennen. Verwacht geen routekaartjes of uitgebreide beschrijvingen. Huijser wijst je de weg met de namen van routes, websites en apps. Zo noemt hij ook de 'Boswachterspaden', mooie rondwandelingen ontwikkeld door de boswachters van Staatsbosbeheer. Je vindt ze ook allemaal op onze website: Wandelnet/Boswachterspaden. Wie weet, misschien kom je de boswachter onderweg wel tegen!   

'Het pad van de boswachter' is verschenen bij KNNV uitgeverij en kost € 24,95.