Flevoland niet populair onder wandelaars: "Zonde!"

Flevoland niet populair onder wandelaars: "Zonde!"

11 maart 2022 - Wandelnet

Flevoland is de minst favoriete wandelbestemming van Nederland. Uit onderzoek van het netwerk voor wandelroutes Wandelnet blijkt dat wandelaars de provincie het minst in vaak in hun top drie van wandelbestemmingen noemen. Daar moet verandering in komen gezien de potentie van de provencie, schrijft Dick Luijendijk van Wandelnet.

Wandelen is sinds de coronacrisis één van de populairste sporten van Nederland geworden. In 2020 groeide het aantal doorstappers landelijk van 2,5 naar 3,3 miljoen. Dat meldde NOC-NSF in een onderzoek naar sport in Nederland. Maar wandelen in Flevoland zien nog weinig mensen zitten. "Zonde en een gemiste kans!" zegt Dick Luijendijk, belangenbehartiger van Wandelnet-Flevoland. Om het wandelen in de provincie meer op de kaart te zetten, heeft hij een uitgebreid document naar de provincie gestuurd. "Flevoland heeft natuurlijk van oudsher de naam dat het er ruim en vlak is. Maar elke Flevolander weet dat er hier ook veel veranderd is. Wij hebben prachtige wandelgebieden: in de NOP alleen al het Kuinderbos, het Waterloopbos dat weer heel anders is, het Voorsterbos en Schokland", somt Luijendijk op. "In Oostelijk Flevoland langs de Randmeren, rondom Lelystad alle gebieden van de Oostvaardersplassen en je komt dan hier in het Knarbos: het is allemaal prachtig."

Voor wie goed zoekt, is online veel informatie te vinden over de verschillende wandelroutes in de provincie. De websites verwijzen alleen niet of slecht naar elkaar door. Ook is de beschikbare informatie te beperkt. "Ons Pionierspad is de enige Lange Afstands Wandelpad (LAW) waarvan vooralsnog geen gids bestaat. Dat vind ik heel jammer", legt Luijendijk uit. 

"Natuurlijk kun je veel met de informatie online, maar het zijn juist die achtergrondverhalen bij een route die het zo leuk maken. Dat lees je niet online". Ook zou er volgens hem een onderzoek moeten komen naar de uitbreiding van wandelmogelijkheden, zoals het plaatsen van wandelknooppunten en streekpaden. Inmiddels is bekend dat er geld is vrijgemaakt voor de uitgave van een nieuwe wandelgids voor het Pionierspad en dat deze komend jaar wordt verwacht. Wandelnet en in het bijzonder Dick Luijendijk hoopt daarmee dat Flevoland in de toekomst daarmee aantrekkelijker wordt voor wandelaars, want de potentie is er zeker!

Bron: Omroep Flevoland

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?