Wandelen in Flevoland

De strakke lijnen van het landschap en de landbouwgrond dragen bij aan het gevoel van leegte en ruimte. De Oostvaardersplassen zijn erg geliefd bij vogelaars en internationaal bekend vanwege de unieke vegetatie en vele wilde dieren die hier hun weg naar toe vinden. Hier in de jongste provincie ontdek je hoe Nederland er duizenden jaren geleden uitzag. Naast weidse leegte herbergt Flevoland het grootste loofbos van Nederland: Het Horsterworld, een aangeplant bos dat door aanplant op de kleigrond spectaculair is gegroeid.

Toon wandelroutes in Flevoland

Rondwandelingen in Flevoland

We inspireerden eerder veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'. Stevige, rondgaande wandelingen, deels over het Pionierspad en heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen.

Oostvaardersplassen

Dodaarswandeling - TOP Oostvaardersplassen deels over het Pionierspad

Lengte 10 km - Een 10 km lange leuke afwisselende route door Oostvaardersveld en Hollandse Hout bewegwijzerd met witte pijlen.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
Almere.JPG

Wandelroute Halve Marathon - TOP buitencentrum Almeerderhout deels over het Pionierspad

Lengte 21,1 km - Ondermeer door het Cirkelbos en het Museumbos met gele markering.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
Waterloopbos.JPG

De Wendelbosroute - Waterloopbos deels over het Pionierspad

Lengte 8,3 km - Een prachtige route met afwisselende oude havenmodellen, oud bos en nieuw bos met blauwe markering.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling

LAW in Flevoland

 • Pionierspad

Nieuws- en blogberichten Flevoland

 1. Winter op het Balloërveld.jpg

  12 januari 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de winter

 2. DSC_7044.jpg

  4 oktober 2022 om 09:00 Wandelnet

  Investeren in wandelen loont: 6 aanbevelingen voor jouw provincie

 3. 9,1 Schokland © Luuk Gijselhart.JPG

  24 mei 2022 om 11:00 Wandelnet

  Vijf wandelroutes om Flevoland te ontdekken

 4. tulpenvelden.jpg

  20 april 2022 om 11:26 Lea van Someren

  Tulpen langs het Pionierspad

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN FLEVOLAND

OV-Stapper Oostvaardersplassen

Wandelen waar tot voor kort de zee tekeer ging. Langs de Lepelaarplassen komt u bij het enorme gemaal de Blocq van Kuffeler op de Oostvaardersdijk. Verderop langs de rand van de Oostvaardersplassen, en vanuit het bezoekerscentrum heeft u een prachtig zicht op het gebied en alle dieren die er leven.

OV-Stapper
Oostvaardersplassen

Pionierspad

Wandelen op de bodem van de Zuiderzee, die nog geen halve eeuw droog ligt. Een tocht door bossen en moerassen wordt afgewisseld door vergezichten over weids land. Veel onverharde paadjes langs akkers, sloten, en grasdijken. Van Giethoorn naar het Voorsterbos en het oude Schokland en het loofbos Horsterwold met op het eind een passend (Muider-)slot.

Pionierspad
pionierspad-etappe-06

Wandelen op de Marker Wadden

Marker Wadden

Marker Wadden is het nieuwste stukje Nederland: een groep natuureilanden die nieuw leven in het Markermeer brengen. De eilanden zijn nog in aanleg, maar het hoofdeiland is al toegankelijk voor het publiek. Een natuurparadijs en een nieuw woongebied voor planten, insecten, vissen en vogels.

Marker Wadden

Wandelen in de Oostvaardersplassen

Riet, water, moeras, ruige grasvlaktes en wilde dieren. De Oostvaardersplassen zijn uniek voor Nederland, én Europa. Spot lepelaars en aalscholvers. Zij wisten dit gebied al snel te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. En sinds 2006 broedt zelfs de zeearend er.

Oostvaardersplassen

Dick Luijendijk, belangenbehartiger provincie Flevoland

Dick is sinds 2015 belangenbehartiger; daarvoor was hij padcoördinator van het Pionierspad. Hij werd gevraagd en doet dit werk samen met 2 andere vrijwilligers, Jan Frederik Lubbers en Peter Janssen. Hij wil Flevoland vooral bewust maken van de wandelmogelijkheden. Hij beseft dat je door bevordering van wandelmogelijkheden het gebied aantrekkelijker maakt voor zowel bewoners als recreanten/toeristen.

Lees meer
Dick Luijendijk.png