Nieuw: wandel- en fietsgids pelgrimsroute Klooster Claercamppad

Nieuw: wandel- en fietsgids pelgrimsroute Klooster Claercamppad

13 juni 2022 - Wandelnet

Fokko Bosker presenteert in zijn nieuwste wandel- en fietsgids het Friese Klooster Claercamppad. De 75 km lange route van Zoutkamp naar Sint Jacobiparochie sluit aan op de andere pelgrimsroutes in de provincie. Onderweg kan er gegeten en geslapen worden in gastvrije kerken, oude boerderijen en op voormalige kloosterlocaties. 

Elfstedenpad_etappe_12.jpg

Cistercienzerklooster

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in de Middeleeuwen stonden er tientallen kloosters in het noorden van Nederland. Een daarvan was het klooster Claercamp (1165-1580), het eerste en ook het grootste Cistercienzerklooster dat Friesland heeft gekend. Het stond in Rinsumageest, niet ver van Dokkum en had veel bezittingen in de wijde omtrek. In haar hoogtijdagen woonden en werkten er zo'n 700 moniken en lekenbroeders. Het klooster geeft nu haar naam aan de nieuwste pelgrimsroute door Friesland, het Klooster Claercamppad.

Van Zoutkamp naar Sint Jacobiparochie

cover klooster-Claercamppad

De Klooster Claercamppad start in Lauwersoog en gaat via Zoutkamp naar de noordelijke pelgrimsstad Dokkum. Vervolgens gaat het verder naar Sint Jacobieparochie, Franeker en Bolsward om met een lus over Makkum en Harlingen weer terug te keren naar het eindpunt Sint Jacobieparochie. Fokko Bosker beschrijft in zijn wandelgids niet alleen de route maar ook de rijke geschiedenis van de terpen, kerken, kloosters, staten en stinsen in het gebied. Hij vertelt in veel verhalen hoe dit ruige landschap ooit door kolonisten werd ontdekt en stelt dat deze kostbare natuur nu vraagt om aangepaste vormen van leven. Volgens Bosker kan bezinning en met elkaar in gesprek komen hiervoor nieuwe vensters openen. Een pelgrimsroute past daar bijzonder goed bij.

Friese wandelnetwerk

Het Kloosterpad Claercamppad gebruikt de knooppunten van het Friese Wandelnetwerk en is zo dus gemakkelijk in het veld te volgen. Je loopt eenvoudig van knooppunt naar knooppunt. Op de Klooster Clearcamppad vind je alle etappes met knooppunten en de bijbehorende gpx-tracks. Hendrina Zijlstra, projectleider van de opgave Dagrecreatieve Netwerken in opdracht van de Provincie Fryslân: “Voor het aantrekken van gasten is het van belang dat het Klooster Claercamppad ook online goed vindbaar en beleefbaar is, dit doen we in samenwerking met Merk Fryslân”. 

Pelgrimsnetwerk compleet

Met de komst van het Klooster Claercamppad is het pelgrimsnetwerk in Friesland nagenoeg compleet. Er liggen nu door de hele provincie paden die voor bezinning en verbinding zorgen. Het Klooster Clearcamppad sluit aan op het Jakibspad en het Bonifatiuskloosterpad. De wandelgids Klooster Claercamppad wordt uitgegeven door uitgeverij Noordboek en kost € 19,90.  

Meer wandeltips in Friesland vind je op Wandelen in Friesland

 

 

Lees meer over