Wandelen in Friesland

Uitrustend in het gras de boten met gehesen zeilen aan je voorbij zien trekken. Een rustige, waterrijke en eigenzinnige provincie die zich kenmerkt door haar eigen taal en typisch Friese sporten zoals fierljeppen en Skûtsjesilen. Watersport is een grote attractie van deze provincie en ook de Elfstedentocht is natuurlijk een fenomeen met (inter)nationale allure. Maar de wadden, zee, terpen, meren en het coulisselandschap met houtwallen bieden ook de wandelaar die op zoek is naar rust en ruimte een interessant landschap.

Toon wandelroutes in Friesland

Onze aanraders

  • Noardlike Fryske Wâlden

  • Zuiderzeepad

  • Friese Wouden

WaddenWandelen

WaddenWandelen is ruim 276 kilometer wandelplezier langs de werelderfgoed Waddenzee. Ontdek de oude cultuurlandschappen, de gevarieerde natuur en de rijke cultuurhistorie van de eilanden. Ervaar de rust en de ruimte, de schilderachtige luchten. Voel de wind door uw haren, proef het zout op uw lippen, hoor de zeemeeuwen krijsen en geniet van het uitzicht over het droogvallende Wad.

WaddenWandelpad
WaddenWandelen

Stadswandeling Leeuwarden

Leeuwarden, trotse hoofdstad van Friesland, was in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Dat was niet voor niets! Je wandelt langs monumenten, de prachtige Prinsentuin, musea, tal van winkels en horeca. De route is uit te breiden met een rondje door de voormalig land- en tuinbouwgebieden.

Rondwandeling

St. Odulphuspad in Friesland

Wandel dwars door Zuidwest-Friesland met de vijftien trajecten van St. Odulphuspad. Alle trajecten zijn verkrijgbaar in de gratis AbeLLife app: Deze biedt, naast navigatie, leuke tips en weetjes over het weidse landschap, de Friese steden en lieflijke dorpjes waar je doorheen wandelt. 

Naar het St. Odulphuspad

Oude Paden, Nieuwe Wegen

In Friesland heeft men een fijnmazig netwerk opgezet van en met historische paden; handelsroutes, jaagpaden, kerkenpaden, (binnen)dijken maar ook allerlei informele paden die toegang gaven tot akkers en boerderijen, allemaal in het voetspoor van het verleden. Het netwerk bestaat uit meer dan 50 Historische Wandelpaden: 400 kilometer in totaal.

Historische paden
Oude Paden, Nieuwe Wegen

Groot-Frieslandpad

Friesland bestond ooit uit zeven zeelanden. Dat gegeven inspireerde routemakers tot het uitstippelen van het Groot-Frieslandpad: van de Noordzeekust tot over de Duitse grens. Het Groot-Frieslandpad (LAW14) doorkruist Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen tot aan OstFriesland. Met dit bijzondere pad keert de wandelaar terug in de tijd.

Naar de webwinkel
Groot-Frieslandpad

Wandeltips Friesland

  • Elfstedentocht

  • Wandelen door It Fryske Gea

  • Wandelknooppuntnetwerk Zuidoost Fryslân