Wandelen in Friesland

Uitrustend in het gras de boten met gehesen zeilen aan je voorbij zien trekken. Een rustige, waterrijke en eigenzinnige provincie die zich kenmerkt door haar eigen taal en typisch Friese sporten zoals fierljeppen en Skûtsjesilen. Watersport is een grote attractie van deze provincie en ook de Elfstedentocht is natuurlijk een fenomeen met (inter)nationale allure. Maar de wadden, zee, terpen, meren en het coulisselandschap met houtwallen bieden ook de wandelaar die op zoek is naar rust en ruimte een interessant landschap.

Toon wandelroutes in Friesland

Rondwandelingen over LAW's en Streekpaden in Friesland

In maart inspireerden we veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'; stevige, rondgaande wandelingen over een LAW, een Streekpad of een combinatie daarvan. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood en geel-rood niet kan missen. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen. 

 • Pingjumer_Gouden_Halsband_Nederlands_Kustpad_3.jpg

  Dagwandeling Pinjumer Gouden Halsband over Nederlands Kustpad 3

  Lengte 14,7 km - De dagwandeling Pingjumer Gouden Halsband gaat over de hoge dijk uit de 10e eeuw die Pingjum beschermde tegen de zee.

  Naar de rondwandeling
 • Hegebeintum_Nederlands_Kustpad_3.jpg

  Dagwandeling Rond de Terpen over Nederlands Kustpad 3

  Lengte 14,9 km - De dagwandeling ‘Rond de Terpen’ heeft de plaatsen Ferwert en Hegebeintum als stopplaatsen.

  Naar de rondwandeling
 • Leeuwarden_Elfstedenpad.jpg

  Proloog, stadswandeling Leeuwarden over Elfstedenpad

  Lengte 12 km - Door de binnenstad van Leeuwarden langs het Princessehof, nu Keramiekmuseum, en de Prinsentuin.

  Naar de rondwandeling

Nieuws- en blogberichten Friesland

 1. VOETLICHT campagne .jpg

  5 maart 2021 om 10:00 Wandelnet

  Lancering Voetlicht-campagne ‘Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!’

 2. Beetsterzwaag.JPG

  28 december 2020 om 09:00 Lea van Someren

  Wandelnet Rondwandelingen - Friesland is meer dan water

 3. Marleen_Veenstra_1.jpg

  20 november 2020 om 11:23 Marleen Veenstra

  Allingawier – Harlingen, onze eerste etappe over het Nederlands Kustpad in Friesland

 4. Streekpad_Noardlike_Frysk_ Walden_Bord_Streekpad_Ottemawei.jpeg

  20 oktober 2020 om 12:54 Wandelnet

  Informatieborden en wegwijzers voor Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN FRIESLAND

Wandelnetwerk Friesland

Fryslân beschikt over een vrijwel dekkend wandelnetwerk. Waar nog zogenaamde “witte vlekken” zitten, wordt momenteel gewerkt aan het verhelpen hiervan. Het wandelnetwerk wordt beheerd en onderhouden door Recreatieschap Marrekrite.

Wandelnetwerk Friesland
Klokkestoel Mirns.jpg

'Wandeltocht der Wandeltochten'

Plannen om het Elfstedenpad te gaan lopen? Een Elfstedenkruisje zit er niet in, maar er is wel een andere manier om een waardevolle blijvende herinnering aan deze 'Wandeltocht der Wandeltochten' over te houden. Zo zit er in de Elfstedenpadgids een kaart die je kunt afstempelen op heuse stempelposten. En er is meer.... 

Herinneringen aan de Elfstedenpad
Stempeladressen_Elfstedenpad.jpg

WaddenWandelen

WaddenWandelen is ruim 276 kilometer wandelplezier langs de werelderfgoed Waddenzee. Ontdek de oude cultuurlandschappen, de gevarieerde natuur en de rijke cultuurhistorie van de eilanden. Ervaar de rust en de ruimte, de schilderachtige luchten. Voel de wind door uw haren, proef het zout op uw lippen, hoor de zeemeeuwen krijsen en geniet van het uitzicht over het droogvallende Wad.

WaddenWandelpad
Duinen_WaddenWandelen.jpg

Hünenweg Duitsland

Het Groot Frieslandpad kan vanaf Papenburg in Duitsland verlengd worden met de mooie Hünenweg. Dit pad loopt naar Osnabrück en biedt een fascinerend natuurlijk en cultureel landschap van totaal 208 kilometer. Het gaat over glooiende heuvels in de uitgestrektheid van Emsland en unieke heidelandschappen en originele rivierlandschappen. 

Hünenweg
Haven_van_Papenburg.jpg

Stadswandeling Leeuwarden

Leeuwarden, trotse hoofdstad van Friesland, was in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Dat was niet voor niets! Je wandelt langs monumenten, de prachtige Prinsentuin, musea, tal van winkels en horeca. De route is uit te breiden met een rondje door de voormalig land- en tuinbouwgebieden.

Rondwandeling

St. Odulphuspad in Friesland

Wandel dwars door Zuidwest-Friesland met de vijftien trajecten van St. Odulphuspad. Alle trajecten zijn verkrijgbaar in de gratis AbeLLife app: Deze biedt, naast navigatie, leuke tips en weetjes over het weidse landschap, de Friese steden en lieflijke dorpjes waar je doorheen wandelt. 

Naar het St. Odulphuspad