Wandelen in Friesland

Uitrustend in het gras de boten met gehesen zeilen aan je voorbij zien trekken. Een rustige, waterrijke en eigenzinnige provincie die zich kenmerkt door haar eigen taal en typisch Friese sporten zoals fierljeppen en Skûtsjesilen. Watersport is een grote attractie van deze provincie en ook de Elfstedentocht is natuurlijk een fenomeen met (inter)nationale allure. Maar de wadden, zee, terpen, meren en het coulisselandschap met houtwallen bieden ook de wandelaar die op zoek is naar rust en ruimte een interessant landschap.

Toon wandelroutes in Friesland

Wandeltips Friesland

 • Elfstedentocht te voet

 • Wandelen door It Fryske Gea

 • Wandelknooppuntnetwerk Zuidoost Fryslân

Nieuws- en blogberichten Friesland

 1. lopende mensen.jpg

  5 februari 2020 om 11:01 Wandelnet

  Lopen in Friese steden onderzocht

 2. Dokkum-Bonifatiuspark.jpg

  27 november 2019 om 17:00 Britta Schmidt

  Twee boeken over Bonifatius Kloosterpad

 3. 370x185_Zuiderzeepad_weidemolen langs de Scheene.jpg

  30 oktober 2019 om 13:38 Paul van Dommelen

  De verrassende U

 4. 370x185 Zuiderzeepad_brug tillefonne.jpg

  28 oktober 2019 om 13:50 Paul van Dommelen

  De Tillefonne

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN FRIESLAND

Wandelnetwerk Friesland

Fryslân beschikt over een vrijwel dekkend wandelnetwerk. Waar nog zogenaamde “witte vlekken” zitten, wordt momenteel gewerkt aan het verhelpen hiervan. Het wandelnetwerk wordt beheerd en onderhouden door Recreatieschap Marrekrite.

Wandelnetwerk Friesland
Klokkestoel Mirns.jpg

'Wandeltocht der Wandeltochten'

Plannen om het Elfstedenpad te gaan lopen? Een Elfstedenkruisje zit er niet in, maar er is wel een andere manier om een waardevolle blijvende herinnering aan deze 'Wandeltocht der Wandeltochten' over te houden. Zo zit er in de Elfstedenpadgids een kaart die je kunt afstempelen op heuse stempelposten. En er is meer.... 

Herinneringen aan de Elfstedenpad
Stempeladressen Elfstdenpad_2.jpg

WaddenWandelen

WaddenWandelen is ruim 276 kilometer wandelplezier langs de werelderfgoed Waddenzee. Ontdek de oude cultuurlandschappen, de gevarieerde natuur en de rijke cultuurhistorie van de eilanden. Ervaar de rust en de ruimte, de schilderachtige luchten. Voel de wind door uw haren, proef het zout op uw lippen, hoor de zeemeeuwen krijsen en geniet van het uitzicht over het droogvallende Wad.

WaddenWandelpad
WWetS1h.jpg

Hünenweg Duitsland

Het Groot Frieslandpad kan vanaf Papenburg in Duitsland verlengd worden met de mooie Hünenweg. Dit pad loopt naar Osnabrück en biedt een fascinerend natuurlijk en cultureel landschap van totaal 208 kilometer. Het gaat over glooiende heuvels in de uitgestrektheid van Emsland en unieke heidelandschappen en originele rivierlandschappen. 

Hünenweg
Haven van Papenburg.jpg

Stadswandeling Leeuwarden

Leeuwarden, trotse hoofdstad van Friesland, was in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Dat was niet voor niets! Je wandelt langs monumenten, de prachtige Prinsentuin, musea, tal van winkels en horeca. De route is uit te breiden met een rondje door de voormalig land- en tuinbouwgebieden.

Rondwandeling

St. Odulphuspad in Friesland

Wandel dwars door Zuidwest-Friesland met de vijftien trajecten van St. Odulphuspad. Alle trajecten zijn verkrijgbaar in de gratis AbeLLife app: Deze biedt, naast navigatie, leuke tips en weetjes over het weidse landschap, de Friese steden en lieflijke dorpjes waar je doorheen wandelt. 

Naar het St. Odulphuspad