Gloednieuwe NS-wandeling ‘Valkenburg aan de Geul’

Gloednieuwe NS-wandeling ‘Valkenburg aan de Geul’

24 juni 2022 - Wandelnet

Wil je wandelen in Zuid-Limburg? We hebben vandaag samen met NS de nieuwe NS-wandeling ‘Valkenburg aan de Geul’ gelanceerd. Op naar de Limburgse heuvels en de vlaai! Pak je rugzak, trek de wandelschoenen aan, stap in de trein en kom naar Maastricht.

Klaprozen Zuid-Limburg header.png

Foto: Hoogteverschillen Zuid-Limburg © Wandelnet/Luuk Gijselhart

Met een lekkere Limburgse vlaai in het café tegenover Station Maastricht voel je je meteen thuis in het bourgondische zuiden. Deze NS-wandeling brengt je van Maastricht door het groen naar Valkenburg aan de Geul. Waar vroeger het snelwegverkeer dwars door Maastricht raasde, wandel je nu in alle rust via de Groene Loper – een groen lint van voet- en fietspaden – de stad uit. Na een klein uur sta je midden in de Limburgse heuvels. Via akkers en bossen loop je naar de Curfsgroeve, een oude mergelgroeve. Dan daal je af naar de Geulhemermolen en volg je geruime tijd rivier de Geul.

De hoofdroute eindigt bij station Valkenburg (13 km), een prachtig rijksmonument én het oudste nog in gebruik zijnde station van Nederland. Je kunt ook doorwandelen en de Geul verder volgen door een bosrijk dalletje met een paar kastelen, naar het idyllische Schin op Geul (17 km totaal). Tips nodig voor onderweg? Bekijk vooraf alvast de 5 mooiste plekken van NS-wandeling 'Valkenburg aan de Geul' die jij onderweg zeker niet mag missen!

Bekijk NS-wandeling

Tip: maak een tweedaags uitje van deze NS-wandeling. Boek een overnachting in Valkenburg en loop de volgende dag pas door naar Schin op Geul. Zo leer je Limburg pas goed kennen.

Bevers langs de Geul

Bij de Geulhemermolen is voor het eerst de Geul te zien. Dit snelstromende riviertje ontspringt nabij het Belgische Lichtenbusch en mondt bij Itteren in de Maas uit. De bever, het grootste knaagdier van Europa, voelt zich sinds 2010 goed thuis in en langs de Geul. Als je op zoek gaat, kun je de knaag- en glijsporen bijna niet missen. Vooral de wilgen langs de Geul zijn erg geliefd bij de bevers. Ze leggen indrukwekkende beverdammen aan en bouwen burchten. De kans dat je een bever tegenkomt tijdens je wandeling is klein, ze zijn vooral in de schemering en ’s nachts actief.

Bevers © Visit Zuid-Limburg

Foto: Bevers © Visit Zuid-Limburg

Op naar de Limburgse heuvels en natuurlijk de vlaai

Al 32 jaar ontwikkelen we in samenwerking met NS de NS-wandelingen. Met deze nieuwe wandeling in Zuid-Limburg is er keuze uit 46 dagwandelingen van station naar station. Deze populaire wandelroutes worden beschreven, gecontroleerd en gemarkeerd door honderden enthousiaste vrijwilligers van Wandelnet en Nivon Natuurvrienden. De nieuwe NS-wandeling Valkenburg aan de Geul is mede tot stand gekomen door Visit Zuid-Limburg.

De routebeschrijving, het routekaartje en gpx-track van NS-wandeling Valkenburg aan de Geul zijn hier gratis te downloaden.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?