Vijf mooiste plekken op nieuwe NS-wandeling Valkenburg aan de Geul

Vijf mooiste plekken op nieuwe NS-wandeling Valkenburg aan de Geul

24 juni 2022 - Britta Schmidt

Trek maar rustig een hele dag uit voor de nieuwe NS-wandeling Valkenburg aan de Geul. Wandelend van Maastricht naar Schin op Geul is er zo veel te zien! Een pauze met een punt Limburgse vlaai hoort er natuurlijk ook helemaal bij. Ik woon in Maastricht en vertel je wat ik de vijf mooiste plekken onderweg vind.   

pad langs de geul ns wandeling.jpg

1. De Groene Loper 

Het is leuk om als begin over de 'De Groene Loper' de stad uit te wandelen. Maastrichtenaren (Sjengen) kregen hier een stukje van hun stad terug. Vroeger raasde op deze plek het verkeer van de A2, nu ligt er een met bomen omzoomd, breed wandel- en fietspad. Met veel zitbankjes, speelplekjes en groen. De ondergrond waarop je loopt is bijzonder: vermalen steen vermengt met lijnzaadolie. Van het verkeer merk je niets meer. De A2 ligt letterlijk onder je voeten, in twee gestapelde tunnelbakken. Bijna zonder een straat te hoeven oversteken, wandel je zo het Heuvelland in. 

groene loper ns wandeling Maastricht

Foto: Via de Groene Loper wandel je het Heuvelland in

2. De Curfsgroeve 

Na de eerste, langzame klim door het veld (veel kans dat je de veldleeuwerik hoort, geen zeldzaamheid hier) en het bos sta je opeens voor de veertig meter diepe Cursfgroeve. Hier heb je de kans om de oehoe, de ijsvogel of de vroedmeesterpad te zien. De groeve was tot 2009 in bedrijf, maar is nu eigendom van het Limburgs Landschap. Vanaf het uitkijkplateau langs het pad heb je een prachtig zicht op de steile mergelwanden. Je ziet er vaak de kudde landgeiten rondklauteren, zij zorgen dat de groeve niet dichtgroeit. 

Curfsgroeve NS-wandeling Maastricht - Schin op Geul

Foto: Uitzicht op de steile mergelwanden 

3. De Geul 

Vanaf de Geulhemermolen wandel je langs de Geul. Een vrij slingerend en krachtig stromend riviertje, vaak luidruchtig als een echte bergbeek. De buitenbochten hebben steile oevers, de binnenbochten hebben platte oevers. Kijk maar of het klopt. Bevers hebben het hier erg naar hun zin. Bij de Geulhemmermolen zie je dan ook geen wilgen meer, ze zijn bijna allemaal omgeknaagd! De omgevallen bomen blijven niet liggen, maar worden weggehaald door het waterschap, omdat ze anders de waterdoorstroom bij de molen blokkeren. 

De Geul NS wandeling Maastricht - Schin op Geul

Foto: De Geul voorbij Geulhemermolen

4. Valkenburg 

Valkenburg toeristisch? Zeker! Maar kijk goed en je ziet de sporen van het Middeleeuwse vestingstadje dat het ooit was. Met een stadsmuur, een toren en stadspoorten. De imposante Grendelpoort staat er nog steeds en is volledig gerestaureerd. Nog steeds dwingt ze de mensenstroom door een smalle doorgang. Vergeet niet naar boven te kijken naar het prachtig valhek. Naast de poort staat een bronzen beeld van een poortwachter en vertelt een plaquette over de geschiedenis van de bewoners van het kasteel van Valkenburg.

Bij de kerk in Valkenburg kun je de route naar station Valkenburg volgen en daar weer op de trein terug naar huis stappen. Maar heb je nog tijd en energie over? Dan zou ik toch zeker de extra 4 km doorwandelen naar Schin op Geul. Ook gemarkeerd en absoluut de moeite waard. Je blijft de Geul volgen, ziet de heuvels groener en hoger worden en passeert een aantal prachtige kastelen.   

Grendelpoort NS wandeling Maastricht - Schin op Geul  

Foto: De middeleeuwse Grendelpoort van Valkenburg 

5. Kastelen in het Geuldal

Van de drie kastelen die je passeert, is Kasteel Schaloen toch wel mijn favoriet. Een sprookjeskasteel omringd door groene heuvels, door de eeuwen heen verbouwd, maar met een oorsprong die teruggaat naar de 14e eeuw. Met een watermolen en een mooie kasteeltuin, deze worden nu onderhouden door vrijwilligers van IVN. Het is een plek waar ik graag de tijd neem voor een pauze. Vaak is dat koffie met vlaai in de Brasserie van het kasteel. Daarna is het nog ruim anderhalve kilometer naar het stationnetje van Schin op Geul. 

schaloen ns wandeling

Foto: Kasteel Schaloen 

Heb je de smaak te pakken van wandelen in Limburg? De NS-wandeling Valkenburg aan de Geul is onderdeel van het Krijtlandpad.

Bekijk NS wandelingWandel verder op het Krijtlandpad 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?