Oosterscheldedijk deels weer open voor wandelaars Grenslandpad

Oosterscheldedijk deels weer open voor wandelaars Grenslandpad

22 december 2022 - Britta Schmidt

“Ga het gesprek aan als een wandelroute wordt afgesloten” zegt Chris Louwerse, padcoördinator van het Grenslandpad. Hij spreekt uit ervaring. Afgelopen juni werd hij geconfronteerd met een afsluiting van de Oosterscheldedijk bij het Zeeuwse Krabbendijke. Na overleg met het waterschap en natuurorganisaties ligt er nu een mooi alternatief voor de route. Wandelaars kunnen blijven genieten van de prachtige schorren in het Nationaal Park Oosterschelde.

Bord Oosterscheldedijk Rattekaai.jpeg

Foto: informatiebord op Oosterscheldedijk bij Rattekaai © Chris Louwerse

Afsluiting op Grenslandpad

Wandelaars op het Grenslandpad meldden begin juni dat de Oosterscheldijk in de omgeving van Krabbendijke was afgesloten. Padcoördinator Chris Louwerse was verbaasd, hij wist van niets. Voor een deel liep het Grenslandpad hier, met toestemming van de terreineigenaren, aan de buitenzijde van de Oosterscheldedijk. Navraag bij het Waterschap Scheldestromen leerde dat de afsluiting klopte, de toestemming was ingetrokken. Op een informatiebord ter plekke meldde men inderdaad in een hoek dat er sprake was van een “afgesloten dijktraject”. Men was helaas vergeten de vrijwilligers van het Grenslandpad op de hoogte te stellen.

Overleg met waterschap en natuurorganisaties

“Als je plots te maken krijgt met zo’n afsluiting moet je natuurlijk eerst aan de wandelaars denken” zegt Chris Louwerse. “We hebben dus snel een omleiding op de website van Wandelnet gezet. Maar daarna is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met de afsluitende organisatie(s). Is er nog iets terug te draaien?” Eind november zaten ze daarom op het kantoor van het waterschap in Middelburg. Voor de wandelkant Chris Louwerse (padcoördinator), Martin van der Bergh (belangenbehartiger Wandelnet in Zeeland) en Frank Hart (coördinator belangenbehartiging Wandelnet). En Natuurmonumenten en Nationaal Park Oosterschelde voor de natuurkant. Het werd een goed gesprek. Met elkaar vonden ze een mooi alternatief voor het Grenslandpad. 

Compromis maakt iedereen blij

“Als je proeft, dat je niet alles terug kan draaien, dan is het belangrijk samen te zoeken naar een compromis of een mooie omleiding” zegt Chris Louwerse. “En die hebben we in het overleg met elkaar bedacht. Vanaf Roelshoek blijven we ca. 2 kilometer langer aan de binnenzijde van de dijk maar wel over een onverhard pad. We blijven daaar aan de binnenzijde van de dijk om de steltlopers niet te storen, die hier op het slik hun kostje bij elkaar scharrelen. Dan volgt een stuk van ruim 2 kilometer waar we, alleen tijdens de broedtijd 15 mrt – 15 juli, nog verder binnendijks blijven, gelukkig ook weer onverhard. De laatste 2 km. gaan we weer buitendijks, met onderweg een picknickbank bij Rattekaai als prima plek voor een pauze. Nu al staat het vernieuwde traject op de website van Wandelnet. De wit-rode markering volgt dit voorjaar. We zijn tevreden, wandelaars kunnen blijven genieten van de unieke natuur van de Zeeuwse schorren."

Bekijk wandeling

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?