Grenslandpad (LAW 11) | Loop langs de grillige grenslijn met België

Grenslandpad

Het Grenslandpad loopt van Sluis naar Thorn langs de grenslijn met België (LAW 11).

Wandel over het Grenslandpad

Het Grenslandpad loopt van Sluis naar Thorn loopt langs de grillige grenslijn met België en steekt deze ook diverse malen over. De bouwstijl van de huizen verraadt altijd in welk land je bent. Meanderende kreken, omzoomd door rietkragen in Zeeuws-Vlaanderen worden in Zuid-Beveland afgewisseld door populierendijken en eindeloze slikken langs de Wester- en Oosterschelde vormen de omgeving van jouw wandeling. Het witte Limburgse dorpje Thorn vormt een mooi eindpunt van 372 kilometer wandelen langs de grens van onze zuiderburen.

Bekijk Lange-Afstand-Wandelpad

Dagwandelingen

Het Grenslandpad (LAW 11) is een Lange-Afstand-Wandelpad van 372 kilometer langs de grillige grenslijn met België, opgeknipt in 24 dagwandelingen. Deze wandelroute is in beide richtingen bewegwijzerd met wit-rode markeringen.

Bekijk een dagwandeling

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Deze LAW kan afwijken van de routelijn in de gids, omdat er in de loop van de tijd door omstandigheden wijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Grenslandpad vind je hier.

Bekijk routewijzigingen

Populaire etappes

Grenslandpad_etappe_01.jpg

Grenslandpad | Etappe 01

Afstand & plaats
16.5 KM Sluis - Ede
Extra info
Vanaf Sluis, met zijn vestingwallen en bolwerken, wandel je over het jaagpad van de door Napoleon gegraven Damse Vaart, in een rustige polderstreek naar een grenspaal in Heille en verder naar de oudste stad van Zeeland, Aardenburg, waar je de verdedigingswerken uit de Spaanse tijd nog ziet liggen.
Grenslandpad_Broekhoven_Schaft_Achelse_Kluis.jpg

Grenslandpad | Etappe 19

Afstand & plaats
17.5 KM Stramproy - Thorn
Extra info
Al snel verlaat je Stramproy, waar de wellicht bekendste inwoner, Mary Servaes, alias de Zangeres Zonder Naam, tot haar dood woonde. Je loopt in België door het grote Grenspark Kempen-Broek, met zijn moerasresten. Je eindigt in het witte stadje Thorn met zijn unieke beschermd stadsgezicht.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Variant: Wandelroute Oost Zeeuws-Vlaanderen

Wil je graag nog wat langer in Zeeland wandelen? Kies dan voor de variant van het Grenslandpad. De variant is een 119 kilometer lange lus door het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen. Je loopt in zes etappes van Boukhoute naar Terneuzen of andersom. Je maakt gebruik van twee Belgische Wandelnetwerken en het Nederlandse Wandelnetwerk ‘Langs Linies en Kreken’.

etappe 22.jpg

Variant Zeeuws-Vlaanderen, etappe 1

Lengte: 15.3 KM

Bekijk dagetappe! Bekijk dagetappe!
etappe 23.jpg

Variant Zeeuws-Vlaanderen, etappe 2

Lengte: 18.7 KM

Bekijk dagetappe! Bekijk dagetappe!
etappe 24.jpg

Variant Zeeuws-Vlaanderen, etappe 3

Lengte: 19.9 KM

Bekijk dagetappe! Bekijk dagetappe!
etappe 25.jpg

Variant Zeeuws-Vlaanderen, etappe 4

Lengte: 22.8 KM

Bekijk dagetappe! Bekijk dagetappe!
etappe 26.jpg

Variant Zeeuws-Vlaanderen, etappe 5

Lengte: 21.8 KM

Bekijk dagetappe! Bekijk dagetappe!
etappe 27.jpg

Variant Zeeuws-Vlaanderen, etappe 6

Lengte: 20.8 KM

Bekijk dagetappe! Bekijk dagetappe!

Wandelinspiratie en nieuws over het Grenslandpad

 1. In_de_duinen.JPG

  27 juni 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de zomer

 2. Nederlands_Kustpad_deel_2_1.jpg

  12 april 2024 om 14:51 Marleen Lekkerkerk

  Rondje Nederland: wandelen langs de grenzen

 3. Maas_Niederrheinpad_etappe_17.jpg

  22 februari 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen in Midden-Limburg

 4. eiland-tholen

  31 januari 2023 om 09:00 Lea van Someren

  5x wandelen in Zeeland over minder bekende paden

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?