Stellingenpad winnaar Wandelroute van het Jaar 2023

Stellingenpad winnaar Wandelroute van het Jaar 2023

18 februari 2023 - Wandelnet

Het Stellingenpad van Nivon Natuurvrienden is vandaag tijdens de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023. Niet onterecht, het is een prachtige route door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Ons Betuwepad stond ook op de shortlist. 

stellingenpad_1.jpg

De Stellingwerven strekken zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Ze kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door thet Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

Pluspunten winnende route

De jury roemde de degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten, de uitzonderlijk mooie en gedetailleerde gids, het originele thema en de uitvoerig beschreven historische achtergrond. Ook het feit dat het pad door twee nationale parken loopt – het Nationaal Park Drents-Friese Wolden en het Nationaal Park Weerribben–Wieden – zag zij als een belangrijk pluspunt.

Bekijk de wandelrouteBestel gids

Betuwepad stond op de shortlist

Het Betuwepad mag dan wel niet de eretitel dragen, maar we zijn heel trots dat we in de top vijf staan. Het Betuwepad begint en eindigt bij het station in Tiel en is 146 kilometer lang. Het is een grote, rondgaande wandelroute door de Betuwe, die is op te splitsen in kleine etappes. Zo kun je er een meerdaagse tocht van maken. Het pad doorkruist de gemeente Buren, gemeente West Maas en Waal, gemeente Neder-Betuwe en de gemeente West Betuwe.

Het Betuwepad biedt volop variatie. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes.

Wandelaars op het Betuwepad © Ad Snelderwaard
Foto: Wandelaars op het Betuwepad © Ad Snelderwaard

Volg de geel-rode markering

Het begin- en eindpunt is Tiel. Vanaf daar kun je de geel-rode markering volgen, de hele route is door vrijwilligers in beide richtingen gemarkeerd. Ook goed om te weten: onderweg kom je langs achttien Wandelaars Welkom adressen. Bij deze horeca- en logiesbedrijven kijken ze niet op van je vieze wandelschoenen en kun je rekenen op extra service.

De route is online te downloaden (gpx) of te wandelen met de Wandelnet-app. 

Bekijk wandelroute

Aanbieding wandelgids

Op naar de fruittuin van Nederland. We hebbene en speciale aanbieding. De wandelgids van het Betuwepad is te bestellen voor € 15,00 incl. verzendkosten (normaal € 21,49). Gebruik de couponcode Flipje bij het afrekenen in de webwinkel.

Bestel gids

De rest van de shortlist  

De verkiezing 'Wandelroute van het Jaar' wordt georganiseerd door de Fiets en Wandelbeurs. In totaal waren er 15 kandidaten voor de verkiezing van de Wandelroute van het Jaar 2023. Het gaat om routes die tussen november 2021 en september 2022 gerealiseerd zijn of ingrijpend gewijzigd. Op de shortlist stonden nog vier andere prachtige wandelroutes verspreid over de Benelux:  


Ga je (een deel van) het Betuwepad wandelen? Wij zijn benieuwd naar je ervaringen. Deel het op social media met #betuwepad en tag @wandelnet.

Wandelnet op de Fiets- en Wandelbeurs

De Fiets- en Wandelbeurs is in het weekend van 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs Utrecht. Onze vrijwilligers vertellen je graag meer over het Betuwepad op de wandelinfomarkt. Daarnaast geven we op vrijdag (13.30) en zondag (11.30) in zaal 1 een lezing over het Betuwepad. Ook het Biesboschpad en het Pelgrimspad krijgen in het bijzonder aandacht. Kom je ons opzoeken? Hier lees je meer over onze aanwezigheid op de beurs en kun je met korting een kaartje bestellen.

Het Betuwepad is mede mogelijk gemaakt door:

Het Betuwepad is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Gelderland, de Regiodeal FruitDelta Rivierenland en het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van FruitDelta Rivierenland.

Samenwerkingspartners Betuwepad

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eéns per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?