Gloednieuwe NS-wandeling ‘Tussen Lek en Linge’

Gloednieuwe NS-wandeling ‘Tussen Lek en Linge’

18 april 2023 - Wandelnet

Goed nieuws voor liefhebbers van de NS-wandelingen: we hebben vandaag samen met NS de nieuwe NS-wandeling ‘Tussen Lek en Linge’ gelanceerd. Op naar Gelderland voor een minder bekend stukje Nederland met natuurgebied Vretstrooi, maar ook door het bekende landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Header Wandelaars bij de poort van Mariënwaerdt © Ad Snelderwaard.jpg

Foto: Wandelaars bij de poort van Mariënwaerdt © Ad Snelderwaard

Vanaf station Culemborg wandel je in 14,5 km naar station Beesd. Via rustige asfaltweggetjes verlaat je Culemborg en al snel loop je over mooie onverharde paden naar landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Wandelen tussen twee rivieren

Het is een bijzondere wandeling over natte, laaggelegen gronden tussen twee rivieren in: de Lek en de Linge. De eerstgenoemde stroomt bovenlangs Culemborg. Omdat je de stad aan de zuidzijde verlaat, krijg je de Lek niet te zien. De enige woonwijk in Culemborg, direct tegenover het station, is meteen een bijzondere: een ecowijk waar alles draait om duurzaamheid, energiebesparing en groenbeheer. Rustige asfaltweggetjes leiden je naar beboste percelen en open polderland met prachtige onverharde paden. De route eindigt in het eeuwenoude landgoed Mariënwaerdt met bossen, akkers, statige lanen en de loom slingerende Linge.

De route volgt delen van het Betuwepad, Wandelnetwerk Rivierenland en Klompenpad Leidschehoevenpad. Deze NS-wandeling is geschikt voor de avontuurlijk ingestelde wandelaar die smalle bruggetjes en modderige paden (tijdens en na regenachtige periodes) als uitdaging ziet.

Bekijk NS-wandeling


Tip:
combineer deze route met de NS-wandeling Waterlinie Culemborg en maak er een 2-daagse van met overnachting in Culemborg.

Webredactielid Lea van Someren heeft de nieuwste NS-wandeling al gelopen. Benieuwd naar haar ervaring? Lees haar blog

46 NS-wandelingen  

Al 33 jaar ontwikkelt Stichting Wandelnet in samenwerking met NS de NS-wandelingen. Met deze nieuwe wandeling in de Betuwe is er keuze uit 46 dagwandelingen van station naar station. Deze populaire wandelroutes worden beschreven, gecontroleerd en gemarkeerd door honderden enthousiaste vrijwilligers van Wandelnet en Nivon Natuurvrienden.

De routebeschrijving, het routekaartje en gpx-track van NS-wandeling Tussen Lek en Linge zijn hier gratis te downloaden

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?