Stemmen trekken met loopvriendelijkheid

Stemmen trekken met loopvriendelijkheid

26 september 2023 - Derk van der Laan

De nieuwe Tweede Kamer kan veel doen voor een loopvriendelijk land. Vier organisaties die hiervoor opkomen, hebben de belangrijkste punten op een rij gezet. Grijp deze kansen, zeggen zij in aanloop naar de verkiezingen. 

Wandelaars in de stad

Wandelaars in de stad © Iris van den Broek

Stel het principe "de Voetganger Voorop" als voorwaarde bij elk rijksbeleid rond mobiliteit en ruimtelijke ordening. Dat zeggen de vier organisaties in een brief aan alle politieke partijen. Het zijn MENSenSTRAAT, Voetgangersbeweging Nederland, Voetgangers Vereniging Nederland en Wandelnet. 

Een greep uit het wensenpakket: steek als rijk voldoende geld in wandel- en fietsverbindingen en hef barrières op. Maak bij spoorlijnen, kanalen en snelwegen altijd veilige oversteken en loop- en fietsbruggen of tunnels. Investeer in veerponten als essentiële infrastructuur. Leg voetgangersveiligheid beter in de wet vast en voer bijvoorbeeld reiskostenvergoedingen in voor wie loopt. 

Ankie van Dijk, directeur Wandelnet:

"Wandelen is de makkelijkste manier van gezond bewegen, van een ommetje vanaf de voordeur tot een wandeling in de natuur. Bovendien is lopen de groenste en meest ruimtebesparende manier van verplaatsen. De landelijke politiek kan nog veel meer doen om Nederland beter in te richten vanuit de mens te voet"

 

Gaan lopen

Inmiddels neemt in traditionele media de aandacht voor wandelbelangen toe. Na publicatie van de verkiezingswensen van de Mobiliteitsalliantie, waarvan Wandelnet deel uitmaakt, koos De Telegraaf op 16 augustus deze kop: 'Mobiliteitsclubs willen opvoeden: forens moet meer lopen'. Marga de Jager, voorzitter van de alliantie en directeur van de ANWB, komt aan het woord. Fietsen en lopen is gezonder, maar reizigers moeten de vrijheid hebben om zelf het soort vervoer te kiezen, stelt zij. Het gaat ook om bewustwording, we willen een beetje opvoeden. Als iemand bijvoorbeeld per trein naar het werk gaat, en doorgaans het laatste stuk de bus pakt, is het ook een optie om dat stuk te lopen, zegt De Jager. 

Marga de Jager, voorzitter Mobiliteitsalliantie:

"Creëer meer nabijheid in de ruimtelijke ordening. Mensen moeten minder lang hoeven te reizen. Het slim inrichten van gebieden en het organiseren van een efficiënt mobiliteitssysteem gaan hierbij hand in hand".

 

Tweede Kamer over wandelen

Het commentaar van NRC van 9 augustus had als motto 'Iedereen is wel eens een voetganger'. De krant: ‘Het is goed nieuws dat de voetganger de laatste jaren eindelijk de aandacht heeft van beleidsmakers en politici, en dat gemeenten loopbeleid ontwikkelen. Het trottoir is van iedereen en hoort obstakelvrij te zijn. Voor het eerst ging het in de Tweede Kamer afgelopen voorjaar bij een debat over ‘actieve mobiliteit’ over wandelen. Al wordt lopen dan nog te vaak in één adem genoemd met fietsen’, signaleert NRC. 

 

De Voetganger Voorop

Wandelen is beweegfactor nummer één. Het bespaart ruimte en kosten. Politici die kiezers een gezonde, groene en betaalbare toekomst gunnen, hebben met "de Voetganger Voorop" een troef in handen. 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?