Streekpad Westfriese Omringdijk (SP 9) | Wandelen rondom West-Friesland

Westfriese Omringdijk

Alle dijken achter elkaar vormen de 150 kilometer lange Westfriese Omringdijk (SP 09).

Wandel over de Westfriese Omringdijk

De Westfriese Omringdijk is een Streekpad dat om West-Friesland loopt, van Hoorn, langs Alkmaar, Schagen, Medemblik, Enkhuizen en dan terug naar Hoorn. Meer dan 1200 jaar geleden was West-Friesland nog een veenmoeras dat boven de zeespiegel lag. De eerste pioniers markeerden stukken grond en groeven er sloten omheen. Dat was om het overtollige water af te voeren. Zo legden ze ook dijkjes en kaden aan. Al die dijken achter elkaar vormden rond 1250 al een geheel: de 150 kilometer lange Westfriese Omringdijk.

Bekijk het Streekpad

Bewegende beelden

Wandel rondom West-Friesland over Streekpad Westfriese Omringdijk. De eerste pioniers markeerden in deze omgeving stukken grond en groeven er sloten omheen. Hoe en met wat ze dat deden? Dat laten we je zien via inspirerende video's over Streekpad Westfriese Omringdijk.

Naar video's

Dagwandelingen

De Westfriese Omringdijk (SP 9) is een 150 kilometer lange dijk, ontstaan door de koppeling van verschillende korte dijken. Streekpad Westfriese Omringdijk omringt de historische regio West-Friesland. Dit Streekpad is opgeknipt in 8 dagwandelingen en in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Kies een dagwandeling

Populaire etappes

etappe 01.jpg

Streekpad Westfriese Omringdijk | Etappe 01

Afstand & plaats
17.0 KM Hoorn - Ursem
Extra info
De wandeling start in Hoorn en volgt de IJsselmeerdijk met een weids uitzicht over het Markermeer. Je duikt het achterland in richting polder Mijzen waar je een grillig mozaïek van slootjes en smalle stukjes land ziet liggen. Eindpunt is Ursem wat in een knik van de Westfriese Omringdijk ligt.
etappe 05.jpg

Streekpad Westfriese Omringdijk | Etappe 05

Afstand & plaats
20.6 KM Kolhorn - Medemblik
Extra info
Langs het Kolhornerdiep en het Groetkanaal loop je over de dijk richting oude veenstromen. Bij de Kolk van Dussen zie je oude kleiputten waar weidevogels boven het riet vliegen. Eindpunt Medemblik is de oudste stad van West-Friesland met het mooie kasteel Radboud pal aan het IJsselmeer.

Bestel de wandelgids!

Het werk aan de dijk moet immens zijn geweest. Soms loop je op de dijk, ernaast of slinger je door polders en natuurgebieden die aan de dijk grenzen. Wandelaars wandelen met de gids over de buitendijkse vooroevers die bedoeld waren om de kracht van het water in toom te houden.

Bekijk in webwinkel

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Download HHNK-app

Ontdek de historie van de Westfriese Omringdijk met dé app! Deze app brengt onderweg op 25 locaties de sporen van de strijd tegen het water tot leven. Download voor iPhone of Android.

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Dit Streekpad kan afwijken van de routelijn in de wandelgids, omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden wijzigingen optreden. De wijzigingen t.o.v. de gids vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Wandelinspiratie en nieuws over Streekpad Westfriese Omringdijk:

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?