Agenda Natuurinclusief 2.0

Agenda Natuurinclusief 2.0

Wandelnet steunt Agenda Natuurinclusief 2.0 voor een betere natuur van de toekomst.

Natuurinclusief denken

De mens maakt het de natuur niet makkelijk. Als gevolg van ons handelen verandert het klimaat en gaat de biodiversiteit rap achteruit. De gevolgen hiervan zijn omvangrijk. We hebben te maken met droogte, het verlies van vruchtbare bodems en insecten die belangrijk zijn voor het in stand houden van ons ecosysteem. Om het tij te keren moeten we natuurinclusief gaan denken én doen. Dat doen we door natuur te verweven in alle domeinen van Nederland. Bij het vormgeven van plannen van infrastructuur tot energie moet natuur meegenomen worden. Om dit proces vorm te geven is de Agenda Natuurinclusief in het leven geroepen.

Agenda Natuurinclusief 2.0

Agenda Natuurinclusief is een initiatief van het ministerie van LNV. Wandelnet participeert hierin voornamelijk in de Domeinen gezondheid en Vrijetijdseconomie. Het doel van Agenda Natuurinclusief is om publieke en private partijen te verbinden en activeren, zodat natuur integraal wordt meegenomen bij het ontwikkelen van nieuwe plannen. De Agenda biedt inzicht in wat er nu al gebeurt op het gebied van natuurinclusieve plannen en waar we de komende jaren naartoe willen. Er worden prioriteiten gesteld voor de jaren 2024-2026 op het gebied van tien publiek-private domeinen. Voor deze domeinen zijn ook visies en strategieën ontwikkeld, inclusief actiepunten. Zo streeft Agenda Natuurinclusief de hele samenleving natuurinclusief te maken, voor het behoud van onze natuur.

Naar de Agenda
De Horsten, Wassenaar c Ernst Koningsveldt.jpg

De impact van wandelaars op de natuur

Niet alleen bedrijven en ontwikkelplannen voor de openbare ruimte hebben een negatief effect op de natuur., maar ook recreatie kan nadelige  gevolgen hebben voor de natuur. Relatief gezien heeft wandelen van alle recreatievormen het minste effect op de biodiversiteit. Echter de verstoring van vogels door wandelaars is wel aangetoond. Zo zie je langs druk bewandelde paden en wegen een duidelijke afname van het aantal vogels. Ook zitten er minder broedvogels, brengen vogels in die gebieden minder jongen groot of vertrekken ze naar andere gebieden. Dat heeft niet alleen effect op individuele vogels, maar ook op gehele populaties die door recreatie op weinig plekken in ons land nog kunnen broeden. Door de toenemende druk op de buitenruimte is het van groot belang dat we meer groene ruimte creëren, zodat er genoeg plek is voor recreant en vogel.

Om de verstoring van de natuur tegen te gaan,  is het vooral belangrijk dat wandelaars op de paden blijven en met respect omgaan met de natuur. Soms worden kwetsbare natuurgebieden geheel of gedeeltelijk (vooral tijdens het broedseizoen) afgesloten voor wandelaars.

Lees meer
Vogel.png

Nieuws voor professionals

  1. defDSC_6055.jpg

    3 oktober 2024 om 16:00 Wandelnet

    Lancering Nationaal Masterplan Lopen op Voetgangerscongres

  2. Opengesteld voor wandelaars © Wandelnet - Ad Snelderwaard.jpg

    26 september 2024 om 16:00 Derk van der Laan

    NLBuiten brengt natuur- en recreatiemensen bij elkaar

  3. IMG_7787b.JPG

    30 augustus 2024 om 15:00 Wandelnet

    Wandelnet en MENSenSTRAAT ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

  4. _V7A9698_HR.jpg

    29 augustus 2024 om 09:00 Derk van der Laan

    Barrières helder in beeld dankzij nieuwe data

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?