Op pad met de Routeplanner van Hoogeveen naar Nieuw-Balinge

Op pad met de Routeplanner van Hoogeveen naar Nieuw-Balinge

11 juli 2022 - Marleen Lekkerkerk

Eerst zoeken naar een kant-en-klare wandeling voordat je op pad gaat? Het kan ook anders! Gebruik de Routeplanner van Wandelnet om je eigen wandeling uit te stippelen. Ik heb thuis een wandelroute gemaakt die voor zowel de OV-reiziger als de automobilist goed te bereiken is. Van station Hoogeveen naar Nieuw-Balinge, waarvandaan er een bus terug naar Hoogeveen rijdt.

Hoogeveen paal Oude Diep.JPG

Knooppunten langs de Oude Diep © Marleen Lekkerkerk

Met de uitgeprinte pdf van de routeplanner en het kaartje van het knooppuntennetwerk ga ik op pad. Voordat ik het knooppuntennetwerk van Midden-Drenthe kan oppikken, moet ik eerst zelf navigeren met de pdf en het kaartje, want Hoogeveen en omgeving is (nu nog) een witte vlek op de knooppuntenkaart. Ik heb begrepen dat men er wel mee bezig is, en dat het netwerk binnenkort provinciedekkend moet zijn.

Oude Diep

Vanaf station Hoogeveen loop ik via een oude polderweg die nu door een ruim opgezet bedrijventerrein loopt de stad uit. Ik zoek de Oude Diep op, een oude beek die vanuit het noorden pal langs Hoogeveen loopt. Een paar decennia geleden was het nog een rechtgetrokken afwateringssloot door weilanden en akkers, maar in een natuurontwikkelingsproject heeft de beek haar natuurlijke karakter van vroeger weer terug gekregen. Vlak naast de beek vind ik een soort van kade waar het wandelpad op zou moeten liggen. De ruige begroeiing van hoog gras en ridderzuring staat er hoog, maar ik loop toch door. Aangezien het gisteren heeft geregend, ben ik al gauw tot boven mijn knieën nat. Ik begin lichte spijt te krijgen dat ik niet tot Stuifzand over de weg doorgelopen ben, maar dan had ik het mooie uitzicht over het Beekdal Oude Diep gemist, voor een groot deel in bezit van het Drents Landschap. En ach, het droogt straks wel weer. Langs de oever zie ik de eerste bloeiende kattenstaarten, een enkele zwanenbloem en de smalle bladeren van de egelskop die in een waaier staan.

Hoogeveen Oude Diep
Het beekdal van de Oude Diep ziet er afwisselend uit © Marleen Lekkerkerk

Ter hoogte van het plaatsje Stuifzand komt de kade uit op een klinkerweg. Aan het eind van dit weggetje staat het Kleinste huisje, een oude plaggenhut, die na een brand in steen herbouwd is. Het is nu een vakantiehuisje van het Drents Landschap.

Plantjes onder de VAM-berg

Aan de andere kant van het Oude Diep zie ik de eerste paal met knooppuntennummers erop staan en even later zijn ook de markeringen van het Westerborkpad te zien. Aan de linkerkant doemt de VAM-berg op, een afgedekte afvalberg bij de verbrandingsinstallatie bij Wijster. De schoorsteen daarvan is vanuit de verre omgeving te zien. Onderlangs het terrein, dat de naam De Blinkerd heeft, loopt een wandelpad waarlangs vele leuke planten staan, zoals geel walstro, steenanjer, centaurie, beemdooievaarsbek en valeriaan.

Verbindingsroute

Ik keer het beekdal van het Oude Diep en de VAM-berg de rug toe en loop via kleinere asfaltweggetjes langs boerenland en boerderijen. Het zijn strakke percelen met kortgeschoren gras, bloeiende aardappelplanten en verschillende graansoorten. Gelukkig is er aan de buitenkant van een perceel tarwe een strook korenbloemen ingezaaid en kom ik later nog een bloemenstrook en een natuurvriendelijke oever (met lisdoddes) tegen.

Hoogeveen bloemenstrook
Bloemenstrook met een palet aan blauw-rood-geel-wit langs een perceel kort gras © Marleen Lekkerkerk

Mantingerveld

Via een brug steek ik het rechte Linthorst-Homankanaal over. Aan beide zijden ervan zijn er wandel- en/of fietspaden. Ik betreed een opengesteld particulier terrein, waar een gemaaid pad tussen aangeplante bosvakken door slingert, met telkens één boomsoort per vak: dennen, essen, lindes, veldesdoorns e.a. De bomen zijn dicht op elkaar geplant, waardoor het bos donker aandoet. Daarna kom ik bij het Mantingerveld, in eigendom bij Natuurmonumenten. Aan het eind van de vorige eeuw zijn vier kleine natuurreservaatjes weer samengevoegd om planten en dieren meer overlevingskansen te bieden. Er is een plasje te zien, waar het in de omgeving roze is van de bloeiende dopheide, die van nattere omstandigheden houdt dan de bekendere struikheide. De route loopt verder door zo'n oud reservaatje, want het pad slingert zo erg tussen oude jeneverbesstruiken door dat je niet meer weet welke kant je eigenlijk op loopt. Gelukkig zijn er de pijlen van het routenetwerk en de geel-rode markering van het Drenthepad. Plotseling kom je zelfs een stukje stuifzand tegen.

Hoogeveen Mantingerzand

Zandverstuiving in het Mantingerzand © Marleen Lekkerkerk

Na nog een kilometer of twee over de heide kom ik aan in het dorp Nieuw-Balinge en zoek daar de bushalte op.

Deze route van ongeveer 20 km is te lopen door vanaf station Hoogeveen linksaf langs het spoor te gaan, aan het eind even linksaf en dan rechtsaf de Stuifzandseweg in. Er zijn verschillende manieren om het dorpje Stuifzand te bereiken, maar als je maar achter het dorp op de klinkerweg uitkomt. Volg daarna het knooppuntennetwerk: 73-33-32-31-65-66-64-42-45-49-48-08-07-09-04-78-77. Richting 76 loop je naar de bushalte aan de doorgaande weg. Let op: deze bus (lijn 37) rijdt niet in de weekenden en de schoolvakanties!

Ook zelf een route maken met de Routeplanner? Ga naar de wandelrouteplanner

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?