Tweedaagse wandeling langs de Friese Zuiderzee

Tweedaagse wandeling langs de Friese Zuiderzee

21 juli 2022 - Ernst Koningsveld

Mijn vrouw ging een paar dagen op tuinenreis. Dat bood mij een uitgelezen kans om de twee etappes van het Zuiderzeepad te lopen die het verste van onze woonplaats liggen. Ik maak er een tweedaagse van en wandel de eerste dag van de Afsluitdijk naar Workum (21,9 km) en de tweede dag door naar Stavoren (15,3 km).

Foto: Op de dijk, net buiten Workum © Ernst Koningsveld

Dag 1: tussen het Friese weideland en het IJsselmeer

Blatende schapen heten me welkom op de Zuiderzeedijk. Links van me, zover het oog reikt, het Friese weideland, rechts het IJsselmeer; aan beide kanten volop wind­molens. Al gauw wordt me duidelijk dat er een keuze is: op de dijk lopen, op deze warme dag heerlijk in de koele wind, maar wel voort­durend schapen­keutels moeten mijden. Alternatief: onder­aan de dijk over de weg lopen zonder verkoeling, met af en toe verkeer. Die twee afwisselen blijkt mij het beste te bevallen.

Schapen op de Zuiderzeedijk © Ernst Koningsveld

Foto: Schapen op de Zuiderzeedijk © Ernst Koningsveld

Langs verschillende Friese dorpjes en stadjes

Makkum is een mooi stadje met erg veel watersport. Het pad vervolgt landinwaarts langs grote boerderijen. Daar wordt in deze tijd uitbundig gevlagd: de Nederlandse driekleur en de Friese vlag met de zeven rode ‘pompeblêden’ hangen onderste­boven als uiting van de zorg van de boeren over de stikstofmaatregelen. Hier is het allemaal vreed­zaam, maar wel breed gedragen protest. De laatste kilometer voor ‘t pittoreske en heer­lijk rustige Allingawier valt er in de rijk begroeide wallekant geen pad te bekennen; blijkbaar wordt deze etappe niet zo vaak ge­lopen. Maar verdwalen zal je niet, de route spreekt voor zich.

De rijk begroeide wallekant © Ernst Koningsveld

Foto: de rijk begroeide wallekant © Ernst Koningsveld

Het is inmiddels echt warm; net als ik begin te snakken naar een kop thee, loop ik langs een gastvrije boer die een ‘Rustpunt’ heeft ingericht. Wat een verwennerij, en wat een weldaad: zelfbediening, ‘t vertrouwen dat je wel even afrekent met je telefoon, een schoon toilet en heerlijke zitjes in de schaduw. Dan is het nog een uur wandelen tot Workum, mijn eindpunt deze dag. Lekker moe en voldaan bereik ik mijn prima overnachtingsadres. Gelukkig heb ik nog tijd voor het Jopie Huisman museum; na een hele dag alleen te zijn geweest met het landschap, is juist de uitleg over de mens Jopie mij welkom.  

Dag 2: Doorwandelen over de Zuiderzeedijk naar Stavoren

De volgende morgen loop ik door naar Stavoren, een relatief korte etappe, grotendeels over de Zuiderzeedijk. Waar ik gisteren geen enkele andere wandelaar tegen kwam, ontmoet ik er vandaag enkele. Het is dan leuk om even een praatje te maken, te horen hoe zij hun tocht lopen en beleven.

Beide etappes gaan door prachtig land en de stadjes zijn mooi. Ook zin in deze wandeling

Bekijk wandeling dag 1 Bekijk wandeling dag 2 

Lees meer over