5x wandelen in Groningen over minder bekende paden

5x wandelen in Groningen over minder bekende paden

10 maart 2023 - Marleen Lekkerkerk

Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes, de stille pareltjes? In deze serie zullen de komende maanden de provincies bezocht worden. Tips van de kenners van het gebied.

Bij-Heemstrawei-Fjildbuorsterwei_final-©-Jonathan-Andrew.jpg

Foto: Wandelaars bij Heemstrawei © Jonathan Andrew

Bij de provincie Groningen denk je misschien aan een uitgestrekt, kaal en winderig landbouwgebied, maar dit is slechts ten dele waar. Het platteland kent ook vele wierden, ophogingen in het landschap tot enkele meters. Verspreid vind je prachtige landhuizen, in Groningen "borgen" genaamd (met mooie stinzenplanten in het voorjaar!) en in de dorpjes staan vaak prachtige oude kerken. Bovendien heeft de provincie honderden kilometers aan vaarwegen en kleine waterlopen, in Groningen "maren" genaamd, met vele bruggetjes eroverheen.

Wandeltip 1: Dagwandeling Vijf Wierden-route

Afstand: 20,2 km
Markering: geen

Dit "extraatje" van Nederlands Kustpad deel 3 is een rondwandeling vanuit Winsum, dat ook per trein goed bereikbaar is. Zoals de titel van de wandeling al doet vermoeden kom je onderweg langs vijf wierdedorpen. Na Winsum loop je langs het Winsumerdiep, een vaarweg met een trekpad erlangs. Maarhuizen is een typische Groningse wierde, waar tegenwoordig nog drie boerderijen op staan. Door het boerenland loop je naar Baflo en kort daarna ligt Rasquert, ook op een wierde. De Rasquerdermaar vergezelt je naar Tinallinge, nog een wierdedorp inclusief kerkje en dorpsschooltje (nu dorpshuis). Ten zuiden van Tinallinge ligt een weidevogelgebied van Natuurmonumenten, waar het goed toeven is voor kievit, grutto en tureluur.

Grutto

Foto: Grutto © Gerard de Hoog

Bekijk wandeling

Wandeltip 2: Rondje Borg Verhildersum

Afstand: 16,8 km
Markering: via knooppunten van wandelnetwerk Groningen

Deze rondwandeling tussen het Lauwersmeergebied en Winsum loopt vooral langs "maren", de restanten van de stroomgeulen uit de tijd dat Groningen nog Waddenzee was. De wandeling start bij de Borg Verhildersum (vandaar de naam van de wandeling), waar ook een museum en een beeldentuin zijn (vanaf 1 april op dinsdag t/m zondag geopend). Vanuit Leens, waar bus 65 stopt, is dit een paar honderd meter lopen. Verderop gaat de route door het bos van Wehe-Den Hoorn en het dorp Eenrum, waar ook een Arboretum is, welke dagelijks vrij toegankelijk is.

Beeldentuin Borg Verhildersum

Foto: De beeldentuin bij Borg Verhildersum © Wikimedia Commons

Bekijk wandeling

Wandeltip 3: Groot-Frieslandpad, etappe 21

Afstand: 15,0 km
Markering: wit-rood (van het Groot-Frieslandpad)

Hoewel de naam anders doet vermoeden, loopt het Groot-Frieslandpad door heel Noord-Nederland, dus ook door Groningen. Bij de Duitse grens, ten oosten van Wedde (bereikbaar met bus 14) start een afwisselende wandeling naar Vriescheloo, Rhederbrug en Bellingwolde. Onderweg kom je langs plasjes, een kanaal en monumentale boerderijen en herenhuizen.

Rechthuis_Bellingwolde

Foto: Voormalig rechthuis in Bellingwolde © Wikimedia Commons

Bekijk wandeling

Wandeltip 4: Rondje Zeerijp en 't Zandt

Afstand: 14,6 km (inclusief aanlooproute van station Loppersum 17,2 km)
Markering: via knooppunten van wandelnetwerk Groningen

Deze rondwandeling loopt door het aardbevingsgebied boven Loppersum. De dorpen Eenum en Leermens zijn ontstaan op wierden die nu deels afgegraven zijn. Leermens is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Je passeert diverse windmolens en een gaswinningslocatie. Het dorp 't Zandt ('t Zaandt in het Gronings) is ontstaan als dijkdorp op een zandrug in een voormalige boezem. De dijk beschermde vroeger het achterland tegen het water. In het laatste dorp op de route, Zeerijp, bevindt zich de oude Jacobuskerk, die gebouwd is in de 13e en 14e eeuw.

Zeerijp kerk

Foto: De Jacobuskerk in Zeerijp © Wikimedia Commons

Bekijk wandeling

Wandeltip 5: Dagwandeling Graanrepubliek

Afstand: 17,6 km
Markering:  geen

Dit is een minder bekende wandeling die toch ook aanbeveling verdient, al is het alleen maar vanwege de grauwe kiekendieven waar het Oldambt bekend om is. Deze slanke roofvogels, die in Nederland nagenoeg uitgestorven waren, kenden in dit gebied een opleving in de jaren 90 dankzij de meerjarige braakleggingsregeling in graanvelden. Ze arriveren vanaf half april weer in Nederland. De rondwandeling is te starten vanaf station Bad Nieuweschans, het eindpunt van de spoorlijn naar en van Groningen. Je loopt langs de Westerwoldsche Aa, een oud riviertje dat uitkomt in de Dollard en de grens vormt met Duitsland. Bij Drieborg ligt Stocksterhorn, een nederzetting uit de 16e eeuw. Tenslotte kun je in Nieuw Beerta een beschermd dorpsgezicht en monumentale boerderijen bewonderen.

Grauwe kiekendief

Grauwe kiekendief © Gerard de Hoog

Bekijk wandeling

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?