Wandelen in en rond Hanzestad Venlo

Wandelen in en rond Hanzestad Venlo

16 mei 2023 - Lea van Someren

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Vijf/zes Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we met een stadswandeling elke maand een of twee Hanzesteden onder de aandacht. Wist je dat Venlo ook een Hanzestad is?

Die nette kaldenkirchen.jpeg

Die Nette, Duitsland © Lea van Someren

In de Middeleeuwen was Venlo met haar gunstige ligging aan de Maas een belangrijke handelsstad. De stad heeft een klein historisch centrum, want in de Tweede Wereldoorlog is er veel vernield, maar er zijn nog voldoende monumenten voor een kleine stadswandeling. De Hanzewandeling is zo’n 1,5 kilometer lang en je wandelt o.a. langs het Romerhuis (1521) en het Stadshuis van Venlo, een van de oudste gebouwen van de stad. Na deze korte stadswandeling is er nog voldoende tijd voor NS-wandeling Krickenbecker Seen

Kaldenkirchen

Op 5-treinminuten van Venlo ligt het Duitse station Kaldenkirchen. Gelukkig kom ik niet om het station te bewonderen; ik heb zelden zo’n triest en verlaten station gezien. Ik ben de enige reiziger die uitstapt. Die Polizei controleert wie er uitstapt en blijkbaar ben ik geen bedreiging. Wanneer de trein vertrekt, vertrekt ook die Polizei. Van het dorp zelf krijg ik niets te zien. De route loopt over het bedrijventerrein en ik heb er de pas in om zo snel mogelijk in het buitengebied te komen.


Bij de Leuther Mühle duikt de wandeling de natuur in en kom ik in een bijzonder project waar veel vogels te zien zijn en er aandacht is voor de roerdomp. Maar wat ik ook zie, is dat het riviertje de Nette over en door een smalle landstrook stroomt dat hoger ligt dan de naastliggende plassen. Allemaal speciaal voor de roerdomp. Een project dat verschillende leefgebieden verbindt waarbij een potentieel broedgebied ontstaat voor de roerdomp en andere rietbewoners.

Roerdomp project

Roerdomp project Die Nette © Lea van Someren

Natuurgebied Krickenbecker Seen en De Groote Heide

Duits kan leuk verwarrend zijn. De zee is ‘das Mehr’ en een meer is ‘ein See’. De Krickenbecker Seen (het zijn er vier in de vorm van een klaverblad) zijn meertjes ontstaan door turfwinning. Ik hoor en zie veel verschillende vogels. Een groot contrast met het oranje feestgedruis, want ik loop hier op Koningsdag. Nu de bomen nog niet vol in blad zijn, is het grote Krickenbecker Slot nog goed zichtbaar. Na de meren gaat de wandeling over De Groote Heide. Dit natuurgebied is grensoverschrijdend en laat her en der nog steeds de sporen zien van een vijandig verleden. De resten van een gate van een vliegveld heeft men laten staan, maar de landingsbaan is afgegraven. Verdedigingswallen uit nog eerdere dagen zijn zichtbaar tussen de bomen alsook een slagboom die duidelijk geen dienst meer doet.

Een kilometer voor het eind (inmiddels dus weer in Nederland) trakteer ik mezelf op een alcoholvrij pilsje. Omdat het Koningsdag is, biedt de serveerster mij een gratis stuk vlaai. Vriendelijk sla ik af. Net 15 km gelopen en dan zou ik mijn goede (lijn)voornemens meteen weer teniet doen! Nee dus. Als ze nou een sprits had aangeboden weet ik niet of ik zo standvastig had gereageerd.

Slagboom hooge heide Venlo

Slagboom van weleer © Lea van Someren

Bekijk NS-wandeling Bekijk stadswandeling

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?