Met 'toevallige auteurs' op pad in het Hart van Limburg

Met 'toevallige auteurs' op pad in het Hart van Limburg

27 juli 2023 - Ernst Koningsveld

Het schrijven van een wandelgids kwam eigenlijk zomaar op hun pad. Lea Monod de Froideville, belangenbehartiger bij Wandelnet voor Limburg, werd benaderd door iemand die een wandelroute over de oude trambaan in het uiterste zuiden van Limburg wilde. Via allerlei omwegen leidde dat tot de vraag of ze een boekje met netwerkwandelingen voor Midden-Limburg wilde maken. Het resultaat: een gids met de mooiste netwerkwandelingen in het Hart van Limburg.

Lea en Paul Monod de Froideville © Ernst Koningsveld.jpg

Lea en Paul Monod de Froideville © Ernst Koningsveld

Het Trambaanpad dat er niet kwam

Na enig graafwerk bleek dat er ooit een wandelroute over die oude stoomtrambaan tussen Maastricht en Vaals gelopen had. Er was zelfs een gidsje van geweest, uitgegeven door Uitgeverij Elmar, waarvan welgeteld nog één exemplaar in de bibliotheek van Vaals te vinden was. Maar een heruitgave, daar wilde de uitgever niet aan. Het betekende wel dat Ton van Poelgeest, directeur/uitgever van Elmar, op haar pad kwam. Zijn uitgeverij wilde graag in de reeks gidsen met netwerkwandelingen een versie over Midden-Limburg uitbrengen.

De gids Hart van Limburg

Lea werd door hem gevraagd. Ze overlegde met haar man Paul, met wie ze een fervent wandelpaar is, en ze besloten samen de uitdaging aan te gaan. Het stramien van de gidsen staat vast: 15 wandelingen van 5 - 15 kilometer, minimaal 60% onverhard, die ook nog goed per openbaar vervoer bereikbaar zijn. Samen bepaalden zij de routes en - om te voorkomen dat er twee kapiteins op één schip zouden zijn - verdeelden Lea en Paul het beschrijven van de wandelingen en wat er te zien is onderweg. Met slechts 600 woorden per wandeling betekent dat erg selectief zijn in wat je wel en niet vertelt. De foto’s maakten ze grotendeels zelf, aangevuld met een aantal die hun zoon maakte op enkele testwandelingen die ze samen liepen. Natuurlijk was er overleg met Vladimir Mars, de eindredacteur en de initiatiefnemer van de serie: ‘De Mooiste Netwerkwandelingen’ en met Kees van Bommel, verantwoordelijk voor de opmaak van de gids. Het hele traject om de gids voor te bereiden duurde ruim een jaar.

De gids netwerkwandelingen Hart van Limburg © Ernst Koningsveld

De gids © Ernst Koningsveld

En daar was hij dan: de gids 'De mooiste netwerkwandelingen: Hart van Limburg'. Lea en Paul wilden geen grootse presentatie met de pers. In plaats daarvan bood Ton van Poelgeest aan de gids op een kleine besloten bijeenkomst te presenteren aan degenen die ze tijdens de wandelingen, met toestemming, op de foto hadden gezet en waarvan de foto’s ook gebruikt zijn. Leuk detail is dat ze op één van die toevallige ontmoetingen de jonge Milan van Vugt troffen die foto’s vanuit een drone maakt, waarvan er enkele in de gids zijn opgenomen.

Lea en Paul op het pad langs de Rietbeek © Ernst Koningsveld

Lea en Paul op het pad langs de Rietbeek © Ernst Koningsveld

Een wandeling met Lea en Paul

Dea Stam, Coördinator Routes van Wandelnet, hoorde van het ontstaan van de gids. Ze regelde dat Wandelnet de gids inmiddels ook verkoopt. Dea vond: “Nu we het boekje verkopen, is een blog over de gids en de auteurs natuurlijk ook leuk.” Op een stralende dag begin juli wandelde ik met hen route 10 uit de gids: ‘Nederweert-Eindroute’. Niet omdat dit de mooiste route uit de gids is; “Ze zijn allemaal mooi” zegt Lea. De keuze kwam door praktische overwegingen: de lengte (10 km) en de bereikbaarheid voor ieder van ons. Maar wat is het een mooie route! Vanuit Eind, een kleine kern in de gemeente Nederweert loop je even door de bebouwde kom. Je komt al snel langs het erg aardige openluchtmuseum Eynderhof. Dan gaat het langs het kanaal, dat in de tijd van Napoleon is gegraven. Vervolgens onverhard, deels over vlonders (‘knuppelpad’) op het smalle pad langs de Rietbeek. Hier bloeien Wilde Marjolein, Lathyrus (Reukerwt), Toortsen, Prikneuzen enz. uitbundig. Heel veel vlinders hebben het goed naar hun zin. We zien Citroenvlinders, Koolwitjes, Atalanta’s, Zandoogjes, zelfs een Koninginnepage (de grootste Nederlandse vlinder) en Weidebeekjuffers (wat overigens libellen zijn).

Citroenvlinder op Lathyrus © Ernst Koningsveld

Citroenvlinder op Lathyrus © Ernst Koningsveld

Bij de vogelkijkhut zien we misschien wel twintig lepelaars in Peelven De Banen. Dat is kwetsbaar en dus beschermd natuurgebied (Natura 2000); maar ook op afstand zie je er genoeg van. Verderop kan je even van de route af heerlijk buiten zitten met een drankje bij de Mildershoof, waar ze ook een heel scala aan ‘rechtstreeks van de boerderij producten’ verkopen. De route vervolgt door bossen en gaat na een schaapskooi over een prachtige open bloemenweide. En dan ben je plots weer terug bij de kerk van Eind. Zoals al geschreven, een schitterende wandeling.

Download wandeling 10 Nederweert Eindroute (.gpx bestand)

(NB. Dit is een .gpx bestand. Het bestand wordt direct op je apparaat gedownload. Je vindt het .gpx bestand bij 'downloads' op je apparaat.)

Bestel de wandelgids in onze webwinkel

De wandelgids 'De mooiste netwerkwandelingen: Hart van Limburg' is nu te koop in onze webwinkel. Tot 31 augustus 2023 betaalt u slechts €15 (incl. verzendkosten) per wandelgids. Dit is een korting van €5,98 t.o.v. van de standaard prijs. Gebruik couponcode: NETWERK bij uw bestelling.

Naar de webshop

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?