5x mooie etappes op het Grote Rivierenpad

5x mooie etappes op het Grote Rivierenpad

14 augustus 2023 - Ernst Koningsveld

Het Grote Rivierenpad (LAW 6) loopt dwars door ons land, van Hoek van Holland tot Kleve in Duitsland. Dat brengt met zich mee dat er veel variatie zit in de landschappen waar je op dit pad doorheen loopt. Over een periode van drie jaar liep ik dit hele Lange Afstands Wandelpad. Tijdens mijn laatste etappe overdacht ik welke stukken mij het meest aanspraken of verrasten. In dit blog lees je mijn top 5 favoriete etappes van het Grote Rivierenpad.

Grote Rivierenpad thema breed 2-2.jpg

Grote Rivierenpad nabij Dodewaard © Ernst Koningsveld

Ik koos bewust voor de titel ‘mooie etappes’ in plaats van ‘de mooiste etappes’. Want welke etappe het mooiste is, is persoonlijk en van allerlei factoren afhankelijk, zoals het seizoen en het weer, je eigen stemming en je eventuele gezelschap. En dan speelt ook nog dat vrijwel geen enkele etappe van begin tot eind mooi is, maar in veel etappes zitten heel mooie stukken.

Wandeltip 1: Maasland – Geervliet

Etappe: 2
Afstand:
17,8 km

Ik liep deze etappe begin januari met lekker fris, maar wat onvoorspelbaar weer. Vanaf Maasland loop je naar het veer door het schilderachtige oude stadscentrum van Maassluis. Let op: het grote autoveer vaart niet meer; er is wel een voetveer waar ook fietsers op kunnen. Check van tevoren of deze situatie nog actueel is via www.veerponten.nl. Met het veer kruis je de druk bevaren Nieuwe Waterweg. Je loopt om Rozenburg heen, een groene parel te midden van de industrie, naar de Brielse Brug. Mooi hoe afwisselend en groen deze wandeling is, terwijl je volop langs industrie- en woongebied loopt.

Net voorbij de Brielse Brug © Ernst Koningsveld

Net voorbij de Brielse Brug © Ernst Koningsveld

Maasland - Geervliet etappe 2

Wandeltip 2: Rhoon – Rijsoord


Etappe:
4
Afstand: 18 km

De 1,5 km vanaf metrostation Rhoon naar het begin van deze etappe zijn op zich al aardig. Daarna kom je in de Rhoonse Grienden, die overgaan in de Carnisse Grienden. Dat zijn unieke natuurgebieden met een bijzondere flora en fauna. Je ziet de Oude Maas steeds weer vanuit een andere gezichtshoek; dan weer dichtbij, dan weer verder weg tussen de wilgen door. Wat is het hier prachtig, zelfs in de winter!
Wil je de etappe met de helft inkorten, dan kan je bij Barendrecht de tram nemen (halte Carnisselande). Anders loop je door via Heerjansdam, een stil dorp met nauwe dijkstraatjes. Iets verder kan je desgewenst afbuigen naar station Barendrecht.

Roon-Barendrecht © Ernst Koningsveld

Carnisse Grienden © Ernst Koningsveld

Rhoon - Rijsoord etappe 4

Wandeltip 3: Bergambacht – Ameide

Etappe: 7
Afstand:
22,5 km

Dit is een lange etappe waarvan ik het stuk Schoonhoven – Ameide het mooist vond. De route gaat weliswaar voorbij aan het aantrekkelijke centrum van Schoonhoven, maar ook aan rivier de Lek is het mooi. Via de mooie Veerpoort bereik je het veer, waarmee je oversteekt en iets verder het oude vestingstadje Nieuwpoort bereikt. Dit is vooral bekend van de slag bij Nieuwpoort, 1600. De wandelroute volgt de oude wallen, maar ga ook even naar het centrum; het is een erg mooi stadje. Door mooi groen boerenland, los van de rivier, bereik je Ameide, weer zo’n mooi stadje met een 17e-eeuws stadhuis en een erg leuk beeld van De Kersenplukker (van kunstenaar Marcus Ravenswaaij).

Nieuwpoort stadhuis © Phillip Capper

Nieuwpoort stadhuis © Phillip Capper

Bergambacht - Ameide etappe 7

Wandeltip 4: Leerdam – Geldermalsen

Etappe: 10
Afstand:
21,8 km

Vanaf station Leerdam loop je door het aardige centrum naar de brug over de Linge. Langs de rivier en plas Galgenwiel bereik je Asperen. Over de sluis loop je langs Fort Asperen (restaurant) en met een wijde boog naar Acquoy met zijn zeer scheve stompe toren. Je loopt de hele wandeling in de nabijheid van de Linge; de oeverlanden van deze rivier zijn aangewezen als beschermd natuurmonument. Via Rumpt, ook weer een aardig dorp, bereik je Beesd. Hier kan je desgewenst de route inkorten naar station Beesd (dan ca. 15 km). Loop je door, dan moet je even de snelweg A2 kruisen, maar meteen daarna ben je alweer in de groene Betuwe. Je wandelt langs Landgoed Mariënwaerdt, wat eiland van Maria betekent; het ligt namelijk op een rug in het landschap. Bij Tricht bereik je het einde van deze afwisselende etappe. Je bent op een steenworp van station Geldermalsen.

Heerlijkheid Mariënwaerdt (2) © Lea van Someren

Heerlijkheid Mariënwaerdt © Lea van Someren

Leerdam - Geldermalsen etappe 10

Wandeltip 5: Ochten – Zetten

Etappe: 12 & 13
Afstand etappe 12:
17 km
Afstand etappe 13: 28,6 km

Op etappe 12 (Tiel – Dodewaard) werd ik door opspelend hielspoor gedwongen de route in te korten bij Ochten. Daarmee begon mijn etappeschema af te wijken van de etappenummers die Wandelnet hanteert. Maanden later vervolgde ik de tocht van Ochten naar Zetten. De eerste 6 km langs de Waal waren ronduit saai; natuurlijk de scheepvaart op de Waal geeft wat afleiding, maar het landschap niet. Het kerkje van Dodewaard was daarna het eerste aardige dat ik tegenkwam. Dan gaat het landinwaarts naar Hemmen. Wat is het daar mooi! De route maakt een flinke lus langs een ruïne en dan langs de Linge. Rust, prachtige natuur, wat cultuur, dat is wat je als wandelaar zo waardeert.

Langs de Linge bij Hemmen © Ernst Koningsveld

Langs de Linge bij Hemmen © Ernst Koningsveld

Tiel - Dodewaard etappe 12

Dodewaard - Nijmegen etappe 13

Toegift: Kranenburg - Nijmegen

Etappe: 14
Afstand:
16,4 km

Ik schreef al eerder over een hele mooie etappe van het Grote Rivierenpad: etappe 14 van Kranenburg naar Nijmegen. Klik op de rode knop om te lezen over de fraaie uitkijkjes vanaf de Duivelsberg en de bijzonder dikke Beekse Kabouterboom. 

Bos bij Stollenberg ten oosten van Nijmegen © Ernst Koningsveld

Bos bij Stollenberg © Ernst Koningsveld

Kranenburg - Nijmegen etappe 14

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?