5x wandelen in de Randstad

5x wandelen in de Randstad

18 september 2023 - Ernst Koningsveld

De Randstad staat bekend om de dichtbebouwde omgeving en de vele verkeerswegen. Maar je hoeft helemaal niet ver te gaan om ook in de Randstad mooie wandelingen te vinden. Wij selecteerden vijf verrassend mooie routes in verschillende delen van de Randstad. En laten we helder zijn: in dit deel van het land is genoeg moois te zien!

Wandelgebied ten zuiden van Barendrecht © Ernst Koningsveld-2.jpg

Barendrecht, gezien vanaf de Gaatkensbult © Ernst Koningsveld

1. Groene Wissel Amsterdam Amstel

Dit blijkt een verrassend veelzijdige wandeling te zijn, deels in en deels rond Amsterdam (17,3 km). Je begint bij station Amsterdam Amstel. Het eerste stuk loop je over de Berlagebrug en dan langs de westzijde van de Amstel. Bij het Martin Luther Kingpark tref je al je eerste stuk groen. Dan langs de prachtige begraafplaats Zorgvlied. Door het Amstelpark, lang geleden Floriadeterrein, waar stadsmensen zich op allerlei manieren buiten kunnen verpozen en waar het ook uitstekend wandelen is. Tussen vele sportvelden in ’t groen bereik je de verlaten Middelpolder. Niet lang daarna steek je de brug bij Ouderkerk over om via de oostoever van de Amstel terug te lopen. Zeker op doordeweekse dagen is het ook hier rustig.

Het meest bijzondere stuk komt tegen het eind: nadat je onder de Rozenoordbrug (onder de snelweg A10 en het spoor) loopt, volgt een smal bospad, eerst rechts van de Ouderkerkerdijk, dan links. Hier heb je zelfs midden in de stad een verscholen vlonderpad, net achter de roeiverenigingen. Via Park Somerlust keer je terug bij station Amstel.

Vlonderpad in Amsterdam stad © Ernst Koningsveld

Vlonderpad in Amsterdam stad, tussen de Amstel en de Ouderkerkerdijk © Ernst Koningsveld

Wandelroute Groene Wissel Amsterdam Amstel

2. Groene Hart van Midden-Delfland

Aan de noordkant van Schiedam kan je vanaf bus- en tramhalte Harreweg of parkeerplaats Harreweg uit diverse routes kiezen, zoals variant A van het Grote Rivierenpad (etappe 19) (Schiedam - Schipluiden - Maasland, 17,5 km), Rondom het hart van Midden-Delfland (rondwandeling 2, 24 km) of Rondje-Schipluiden (21,5 km).

Je wandelt in Midden-Delfland, het groene hart van zuidwest Holland. Een kleinschalig oud cultuurlandschap met de kenmerken van het Hollandse landschap achter de duinen, met oude kreekruggen en de natte veengebieden ertussen. In de verte zie je de Nieuwe Kerk van Delft. Je wandelt naar het mooi gelegen Schipluiden. Dit laagveengebied is nooit ingepolderd, heel bijzonder in Nederland. Op het fietspad langs de Trekvliet in Schipluiden word je verrast door een afbeelding van zwemmende vissen. Onder het asfalt zijn doorgangen, zodat vissen heen en weer kunnen zwemmen. Kunstenaar Leon Keer schilderde er in 3D een karper en een snoek en verderop andere vissen.

 3D Schildering op de Trekvliet © Ernst Koningsveld

3D-schildering op de Trekvliet © Ernst Koningsveld

3. Brederoderoute Santpoort 

De Brederoderoute (7,5 km) is een cultuurhistorische wandelroute. Je wandelt door twee dorpen met schitterende landgoederen en buitenplaatsen langs de duinrand van Zuid-Kennemerland. Tijdens je wandeling kom je langs historische en landschappelijke bezienswaardigheden, zoals de ruïne van Brederode. Onderweg vertellen de tekstbordjes op monumenten en informatiepanelen in het landschap je meer over de geschiedenis.

Stichting Santpoort heeft een korte en een uitgebreide routebeschrijving gemaakt, waarin je extra informatie kunt vinden over de route en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. De korte routebeschrijving is verkrijgbaar bij eetcafé Klein Centraal bij station Santpoort-Zuid, de Ruïne van Brederode, Brederode Boekhandel in Santpoort-Noord, de horecaboerderij aan de Duin en Kruidbergerweg en bij molen De Zandhaas. En wil je wat verder lopen, dan kun je op meerdere plekken een extra rondje in de duinen maken.

Aan de rand van de duinen bij Santpoort 2 © Ernst Koningsveld

Aan de rand van de duinen bij Santpoort © Ernst Koningsveld

Wandeling Brederoderoute

4. Kockengenroute 

Aan de oostkant van de Randstad, ten westen van Utrecht, ligt het Groene Hart. Hier vind je talloze routes door weidse graslanden. Als het weer meezit, zie je prachtige wolkenluchten. Wij kozen de Kockengenroute (12,5 km), door open veenweidegebied, lintdorpen, langs houtkades en rietzomen. Onderweg kom je onder andere door het dorp Kockengen, dat in de middeleeuwen Cockange heette. Dat had een associatie met ‘luilekkerland’. Daarmee wilden middeleeuwse eigenaren dit gebied aantrekkelijk maken voor boeren. De route is voor de helft onverhard. Onderweg kom je langs de biologische boerderij de Beekhoeve met heerlijke streekproducten. Let op: in het broedseizoen, van ± 1 maart tot ± 15 juli is een deel van een wandelroute door boerenland afgesloten voor wandelaars. Via de link hieronder vind je de knooppunten, een kaart en een routebeschrijving.

Groene Hart nabij Kockengen © Ernst Koningsveld

Groene Hart nabij Kockengen © Ernst Koningsveld

Wandeling Kockengenroute

5. Bieslandse Bos 

Dit is een OV-stapper, voorheen NS-wandeling van station Zoetermeer naar station Delft (16 km). Al snel na de start bereik je het voormalige Floriade terrein. Je loopt een lang stuk over een dijk door opmerkelijk groen woongebied. Dan bereik je de Balij, een blijvend groene long tussen Zoetermeer, Pijnacker en Noordorp. Vervolgens bereik je het buurtschap Klein Delfgauw, waarna je over een kerkenpad het grote Bieslandse Bos bereikt. Aan de westkant loopt dit over in de Delftse Hout. Je loopt om de Grote Plas, en dan bereik je, na een doorsteek onder de A13 door, de fraaie historische stad Delft. Hier wandel je langs oude patriciërshuizen, grachten, oude bruggen en de kerk met de scheve toren. Bij het nieuwe station Delft eindigt de wandeling.

Bieslandse Bos © Ernst Koningsveld 

Delftse Hout © Ernst Koningsveld

Wandeling Bieslandse Bos 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?