Wandelen door het land van Maas en Waal

Wandelen door het land van Maas en Waal

29 september 2023 - Lea van Someren

"Want daar achter de hoge bergen ligt het laaaaaaaaaand van Maas en Waal". Hele generaties groeiden op met het lied van Boudewijn de Groot. Het is een aanstekelijk vrolijk nummer, waarbij het ritme ook nog eens uitermate geschikt is om te wandelen. Vandaag ga ik op pad voor een wandeling in dit gebied.

karakteristieke boerderij land van maas en waal

Karakteristieke boerderij Land van Maas en Waal © Lea van Someren

Wandelen door de uiterwaarden

Door de eeuwen heen probeert de mens het water de baas te blijven door boerderijen te bouwen op terpen, rivieren te kanaliseren en dijken aan te leggen. Maar de laatste jaren is er een andere denkrichting gekozen: geef water de ruimte zodat overstromingen worden voorkomen. Bij Deest/Afferden is er zo’n gebied gecreëerd, evenals de schaduw-Waal bij Nijmegen. Vanuit Deest loop ik de uiterwaarden in. Je kan er heerlijk struinen door de weilanden. Voor het geval het water te hoog staat is er een ‘droge-voeten-variant’.

Wandelen door historie

Over stille boerenweggetjes en oude paadjes wandel ik door een gebied dat door de eeuwen heen regelmatig onder water heeft gestaan. Al snel herken ik de specifieke kenmerken van de monumentale boerderij in dit gebied. Nagenoeg allemaal staan ze op een verhoging. Dat zal niet voor niets zijn geweest.
Het land van Maas en Waal kent hier nog vele kleine dorpsgemeenschappen. Ik wandel door Afferden, Bergharen (bedevaartsoord), Hernen en Leur. In nagenoeg elk dorp staat nog een molen: de Drie Waaien (in de verte zichtbaar wanneer je de drukke Van Heemstraweg oversteekt naar Afferden, de Verrekijker, die boven je uit torent als je Bergharen binnen wandelt en de Beltmolen waar je tegenaan loopt wanneer je uit het Hernens Bos komt. De molen blijft een bijzonder Nederlands fenomeen. In het voorjaar maakte ik samen met Wandelnet-fotograaf Luuk Gijselhart een blog 5x wandelen langs bijzondere molens.

kasteel hernen

Kasteel Hernen © Lea van Someren

Maar voor mij het leukste, grappigste op deze route is toch wel het kasteel van ‘Floris’. De middeleeuwse burcht van Hernen is vanaf de 18de eeuw maar beperkt bewoond geweest waardoor het oorspronkelijke karakter goed bewaard is gebleven. Dat wisten de makers van de tv-serie Floris natuurlijk ook wel.
Van Hernen wandel je via het bos naar Leur. Via een motte (ooit het kasteel van Leur en nu een hoger gelegen deel dat gebruikt werd om naar toe te vluchten bij overstromingen) loop je langs de deels Romaanse, deels Gotische kerk.

Waar je na dit kerkje linksaf richting Wijchen wandelt, sla ik rechtsaf en loop nog even naar Leur zelf voor een versnapering bij De Leurse Hof, het restaurant met zijn blik op een heuse brink. Op dat korte stukje ontdek ik nog een klein industrieel monument: de route van de bus is jaren geleden al verlegd maar het betonnen bushokje uit de jaren 50-60 staat er nog. Ik mag hopen dat het bewaard gaat worden. Prachtig die strakke lijnen.

bushokje Leur

Bushokje Leur © Lea van Someren

Nieuwe wandelgids

Het Streekpad Rijk van Nijmegen kent al een lange geschiedenis. De rondwandeling met Nijmegen als start-en eindpunt bestaat al sinds 1992 en is 120 km lang. Binnenkort verschijnt de 4e druk. Een nieuwe gids met her en der aangepaste routes.


Deze 7-daagse rondwandeling kent een grote variatie aan landschappen, weggetjes en paadjes. Mijn wandeling van vandaag is etappe 2, letterlijk dwars door het land van Maas en Waal.

Naar etappe 2 Streekpad Rijk van Nijmegen

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?