Dit maakt onverhard wandelen zo bijzonder!

Dit maakt onverhard wandelen zo bijzonder!

5 oktober 2023 - Marleen Lekkerkerk

Nederland kent honderden - zo niet duizenden - onverharde paden. Veel wandelaars halen enorm veel plezier uit het wandelen over deze uitdagende en vaak kleinere paadjes. Maar wat maakt het wandelen over deze paden zo fijn, prettig of bijzonder? In deze blog vertellen we je erover!

onverhard.jpg

Onverhard wandelen in het bos © Wandelnet

Bewust van je omgeving

Een goede reden om over onverharde paden te wandelen is dat je dan de omgeving waarin je op dat moment bent, meer ervaart. Je hebt als het ware meer 'verbinding' met je omgeving. De verharding van een weg of pad met stenen of asfalt zorgt toch voor een barrière tussen jou en de ondergrond. Zonder die barrière voel je beter waar de ondergrond uit bestaat.

Verschillende landschappen

Loop je over, of beter gezegd door het mulle zand, dan zak je een beetje weg en moet je meer moeite doen om vooruit te komen. Het loopt wat zwaarder en het kost je meer energie. Misschien loop je dan over het strand en ervaar je een 'strandgevoel' met de frisse zeewind door je haren. Maar het kan ook gebeuren als je over een zandverstuiving loopt in het binnenland, bijvoorbeeld de Loonse en Drunense Duinen. Daar kan het zand ook zwaar lopen, maar het landschap ziet er heel anders uit met misschien vrijstaande dennen of zelfs jeneverbessen.

Beerzerzand

Zandverstuiving © Marleen Lekkerkerk

Als je over een venige ondergrond loopt, voelt dat ook zachter aan en veer je een beetje mee met je voetstappen. Je kunt je dan bevinden in een hoogveengebied als het Fochtelooërveen of het Bargerveen in het oosten van het land. Maar ook in andere delen van het land zijn er veengebieden, maar dan noemen we ze laagveengebieden, omdat ze onder de waterspiegel zijn gevormd. Denk dan bijvoorbeeld aan De Wieden of de Loosdrechtse Plassen.

Zo'n verend gevoel kun je ook ervaren op bospaden, waar een laagje van half verteerde bladeren op kan liggen. Hoe dikker de humuslaag, hoe meer je met je stappen meeveert. Zelf moet ik eigenlijk elke herfst een keer door een dikke laag van net afgevallen blad sjokken en lekker de bladeren even voor me uit schoppen. Dat is pas echt herfst!

Het geluid van de herfst © Lea van Someren

Er zijn ook veel graspaden, die hopelijk wel regelmatig voor de wandelaars gemaaid worden, want anders kom je moeilijk vooruit door het lange gras. Maar vaak vormen de wandelaars zelf ook wel een paadje waar je goed overheen kunt wandelen. Kijk dan vooral goed aan beide kanten naast je of je nog leuke plantjes kunt spotten. Tussen het gras steken vaak wilde planten de kop op, zoals witte of rode klaver, smeerwortel, fluitekruid of streepzaad. Loop je op een graspad vlakbij een watergang, dan maak je kans op koninginnekruid, valeriaan of lisdodde.

Voorbereiding

Maar let op, in de nazomer en de herfst kan het gras ook erg nat zijn. Hoe verder het seizoen vordert, hoe natter het eigenlijk wordt. De dagen worden korter en in de ochtend is er meer dauw, ook als het niet geregend heeft. Van het lopen door nat gras worden je voeten erg nat! Trek daarom goede stevige schoenen aan die tegen een beetje water kunnen, zo mogelijk leren schoenen die je van tevoren kunt invetten. Dan zijn ze er nog beter tegen bestand. Of misschien loop je ook wel lekker op (wandel)laarzen. Je kunt ook gamaschen gebruiken tegen natte broekspijpen.

Gamaschen_rood_1

Het aantrekken van gamaschen © Wandelnet

En als het de afgelopen dagen geregend heeft, dan kun je ook natte plekken op de onverharde paden verwachten. Een kuil waar een landbouwvoertuig of een terreinauto doorheen gereden is, kan vol water staan en baggerig geworden zijn. Dan houd je zeker geen droge voeten in lichte schoenen van stof! Dus wees erop voorbereid en pas je uitrusting erop aan.

Maar dan kun je zeker genieten van het wandelen over onverharde paden. Laten we er daarom zuinig op zijn!

Ode aan onverhard wandelen

In oktober zet Wandelnet het onverharde pad centraal tijdens de campagne 'Ode aan onverhard wandelen. Deel jouw favoriete onverharde paadje op de kaart en doe mee met de winactie. Of meld je aan voor de ode-wandelingen van TeVoet #ikwandelonverhard.

Bekijk campagne 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?