Net over de grens naar Bad Bentheim

Net over de grens naar Bad Bentheim

15 mei 2024 - Marleen Lekkerkerk

Niet alleen in Nederland zijn er volop stationswandelingen (zowel NS-wandelingen als wat oudere OV-stappers), maar NS International biedt ook wandelingen in en om plaatsen die goed met de (internationale) trein bereikbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld net over de Duitse grens een wandeling van 14 km bij Bad Bentheim maken. Tijdens deze wandeling verken je het oude stadje met de bijna 1000 jaar oude burcht en daarna wandel je door het Bentheimer Wald met oerbosrestanten, het kuuroord en een rustgebied voor het wild.

Burcht Bad Bentheim.JPG

De burcht is al van verre te zien © Marleen Lekkerkerk

Burcht Bad Bentheim

De trein uit Oldenzaal doet er slechts 10 minuten over om station Bad Bentheim te bereiken (18 minuten vanuit Hengelo) en dan kun je meteen aan de wandeling beginnen. Op een steenworp afstand van het station ligt het grote Schlosspark dat als wandelpark voor het stadje dienstdoet met haar aangelegde tuinen, fontein en speeltuin. De burcht, die van Bentheimer zandsteen is gebouwd op een rotsformatie, torent boven het park uit en is al van verre te zien. Met een stijgend wandelpad beklim je deze rots en loop je langs het kasteel. Als uitstapje is het aan te raden om het kasteel te bezoeken (een toegangskaartje kost 8 euro). Dan kun je ook binnen kijken in onder andere de Katharinenkerk, de kruittoren en de ontvangstruimtes waar ook enkele leden van onze koninklijke familie gelogeerd hebben.

Binnenplaats Burcht Bad Bentheim

De binnenplaats van het kasteel © Marleen Lekkerkerk

Naar het Bentheimer Wald

Na het kasteel loop je verder door het oude centrum en dan via een woonstraat richting het bos. Een mooi pauzeplekje is het Aussichtsplattform Schlüters Kuhle dat om een oude eik heen is gebouwd. Je vindt het achter het trapveldje net buiten de bebouwde kom. Om het bos te bereiken sla je linksaf (maar de bushaltes die in de routebeschrijving staan, zijn er niet meer). Eenmaal in het bos daalt de rust over je heen en begint het andere deel van de wandeling. De bermen naast het bospad zien er vrolijk uit door de vele kleine witte bloemetjes van look-zonder-look en grote muur. Een groene specht lacht verderop in het bos en de beukenbomen laten hun nieuwe frisgroene blad zien. In het bos kom je enkele bordjes tegen met vragen van het Walderlebnispfad, waar niet alleen de kinderen wat van kunnen opsteken.

Je passeert het grote kuuroordcomplex waar Bad Bentheim ook bekend om staat. Het is al eeuwenlang een geliefd kuur- en zwemoord en bestaat tegenwoordig uit een modern gezondheidscentrum met mineraalbaden, waar je ook van wellness kunt genieten. Na het kuuroord ga je door een dubbel hek het bos weer in vanwege de dieren die er kunnen lopen. Die begrazing door Galloway-runderen, Nederlandse landgeiten en Bentheimer schapen zorgt voor een bijzonder stukje bos met open plekken en grazige vegetatie. En er staan ook nog eens haagbeuken die op enkele meters hoogte herhaaldelijk zijn afgezaagd om de takken te oogsten. Men houdt dit zogenaamde Schneidel- und Hütewald met opzet in stand.

Schneidel- und Hütewald

Bos met snoei en begrazing © Marleen Lekkerkerk

Rustgebied voor het wild

Een nat slingerpaadje brengt je naar de weg die je moet oversteken om het rustgebied voor het wild te bereiken. Hier is het ten strengste verboden om van het pad af te wijken en alle zijpaden zijn ook met slagbomen en verbodsborden afgesloten. Het bos is wel mooi gevarieerd met bomen in alle leeftijden en soorten, zowel naald- als loofbomen. Ook zie ik in de bermen de blauwe kaarsbloemen van kruipend zenegroen, in deze tijd van het jaar een belangrijke nectarplant voor bijen en hommels. Maar dan zie ik langs het rechte pad al van verre een hoge hut op poten staan. En ja, ik had al zo'n vermoeden, het is een jachthut. Dus het rustgebied is niet zozeer ingesteld voor de dieren, maar eerder om te zorgen dat de jagers in alle rust hun wild kunnen schieten. De reeën, edelherten en wilde zwijnen zijn er blijkbaar schuw van geworden, want ze laten zich niet zien.

Even verder kronkelt een beekje onder een bruggetje door. In de uitgesleten oever zou wel eens een holte van een ijsvogel kunnen zitten. Langzamerhand zijn er in het bos weer meer invloeden van menselijke activiteiten te bemerken. De Höltingstuhl is een overblijfsel van een plaats waar vroeger uitspraak werd gedaan over zaken die gingen over het gebruik van het bos. Samen met o.a. het kasteel en een naaldvormig monument dat je even verder tegenkomt, vormde het een systeem van belangrijke plaatsen in het bos.

monument rechtspraak

De Höltingstuhl © Marleen Lekkerkerk

Weer terug in het stationsgebied kun je in het voormalige stationsgebouw de Bentheimer Hof iets drinken en bij mooi weer is het terras geopend. Er is ook een hotel in gevestigd en het is misschien wel een idee om daar te overnachten, want in Bad Bentheim start (of eindigt) ook het Marskramerpad. Zo kun je er een tweedaagse wandeltocht van maken met een combinatie van de hierboven besproken rondwandeling en een lijnwandeling vanaf of naar Oldenzaal van 25,5 km (etappe 1). Net over de grens voelt het compleet als vakantie!

Bentheimer Hof

Bentheimer Hof © Marleen Lekkerkerk

Bekijk wandelroute Bad BentheimBekijk Marskramerpad etappe 1

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?