Ontdek NS-wandeling Woldberg Steenwijk

Ontdek NS-wandeling Woldberg Steenwijk

22 mei 2024 - Marleen Lekkerkerk

Ontdek de afwisselende NS-wandeling Woldberg Steenwijk! Het is een mooie rondwandeling vanaf station Steenwijk over een bosrijke stuwwal, langs weilanden en over het prachtige landgoed De Eese. De hoofdroute is 14 km lang en kan ingekort (9,5 km) of verlengd worden (17 km).

Bos en heide Woldberg.JPG

Bos en heide op de Woldberg © Marleen Lekkerkerk

Na de aanlooproute vanaf station Steenwijk kom je eerst in het open gebied waar je misschien eerder aan denkt bij de kop van Overijssel dan aan het bos waar je na het passeren van de snelweg doorheen loopt. De verlengde route over het landgoed heeft weer een heel andere sfeer. Genoeg afwisseling dus op deze gemakkelijk bereikbare rondwandeling! De route volgt gedeeltelijk het Friese Woudenpad en om er een rondwandeling van te maken is gebruik gemaakt van het knooppuntennetwerk Waterreijk Overijssel dat gebruik maakt van gekleurde pijlen.

Weidse uitzichten

Als je de brug over de Steenwijker Aa oploopt, heb je ineens zicht over het lager gelegen open gebied en ervaar je een gevoel van ruimte en openheid. Geen huizen meer, maar een weids uitzicht over de polder. Een groep van acht zwarte glanzende Friese paarden staat een beetje te lummelen in de ochtendzon. Langs de spoordijk zet het uitzicht zich aan één kant voort; aan de andere kant staan bloeiende planten en struikjes tegen de dijk aan.

Na de haakse bocht herken ik een beeld wat ik ken uit de tv-serie 'Dwars door de lage landen' met de drie wandelende Belgen: de zwerfkeien waarop Arnaut springt en roept dat de keien een overblijfsel zijn uit de ijstijd. En even later het bordje van Staatsbosbeheer: 'Welkom op de Woldberg', waar Arnaut, Ruben en Philippe ook langs wandelden. Toch leuk om in hun voetsporen te treden.

Uitkijktoren Woldberg

Nadat je onder de snelweg doorgegaan bent, begeleidt een haag met bloeiende meidoorns je naar de uitkijktoren. Het is even een klim, maar als beloning kun je ruim boven de boomtoppen uit kijken over maar liefst vier provincies! Alle hoge gebouwen in de omgeving zijn te herkennen, zoals de toren van Emmeloord (Flevoland), de verbrandingsoven van Wijster (Drenthe), het Abe Lenstrastadion in Heerenveen (Friesland) en hoogbouw in de stad Zwolle (Overijssel). Ook kun je goed zien hoe heggen en houtwallen de verbindingen vormen in het landschap. En je ziet de ligging van het stuwwallencomplex van de kop van Overijssel, waar de Woldberg deel van uitmaakt.

Vanaf uitkijktoren Steenwijk

Uitzicht vanaf de uitkijktoren © Marleen Lekkerkerk

Het bos in

Als je de eerste keer het bos in loopt, vallen de geweldig dikke beuken meteen op. Wat een indrukwekkende woudreuzen! Bedenk maar eens dat ze al honderden jaren op deze plek de ruimte hebben gekregen om te groeien. Verderop loop je nog wel over rechte lanen met dikke beuken en eiken, maar de bomen zijn niet meer zo dik als deze eerste. De holle weggetjes zijn nog wel opvallend. Holle wegen ken je misschien wel van Zuid-Limburg; hier zijn ze ontstaan door het smeltwater van de gletsjer die de Woldberg heeft opgestuwd.

Dikke beuken op de Woldberg

Dikke beuken op de Woldberg © Marleen Lekkerkerk

Vereniging als rentmeester

Bij een parkeerplaatsje met picknickbank kun je de keuze maken om de route te verkorten tot 9,5 km, maar ik vervolg de hoofdroute van 14 km. Ik passeer een bord over 'Het Heideveld Steenwijkerwold' en ik lees daarop dat het een vereniging is die een paar honderd hectare grond beheert. De vereniging is ruim 200 jaar geleden opgericht om duidelijkheid te geven over de eigendommen van de gronden bij Steenwijkerwold t.o.v. de gronden van de Maatschappij van Weldadigheid, zodat deze laatste de gronden niet zou annexeren. Zo te zien doet de vereniging actief aan bosbouw, want er zijn enkele percelen gekapt. Hierdoor krijgen de bremstruiken wel volop licht en staan ze in volle glorie knalgeel in bloei.

Sparrenbos met bloeiende brem

Sparrenbos met bloeiende brem © Marleen Lekkerkerk

Langs de Woldweg staat een groot insectenhotel, waar verschillende soorten bijtjes voor hangen en soms een gaatje ingaan. Een oranjetipje vliegt even met me mee over de berm, dus het is goed toeven hier voor de insecten.

Landgoedsfeer

De extra lus van 3 km (dan wordt de totale wandeling dus 17 km) brengt je verder door het bos naar het Landgoed De Eese. Hier heerst echt de landgoedsfeer met strak geschoren heggen en gazons, rododendrons en een statig landhuis.

Landhuis De Eese

Huis De Eese © Marleen Lekkerkerk

Na de tuinen ga je het bos weer in. Hier zijn ook enkele stukken sparrenbos gekapt, waarschijnlijk vanwege het letterzetter-kevertje die de bomen heeft aangetast toen die door de droge zomers verzwakt waren, zoals op vele plekken in Nederland en zelfs in West-Europa is gebeurd. Op het Buitengoed Fredeshiem kun je gebruik maken van diverse horecagelegenheden. Er zijn ook vakantiehuizen, een hotel en groepsaccommodatie. 

Terug naar Steenwijk

Zo langzamerhand loop je weer richting Steenwijk. De snelweg weer onderdoor en langs een nieuwbouwwijk aan de Steenwijker Aa en dezelfde open polder terug naar de aanlooproute en het station. Eventueel kun je na de wandeling nog even doorlopen naar het centrum. Behalve de Markt zijn ook de stadswallen en grachten, die uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog stammen, een bezoekje waard.

Bekijk NS-wandeling Woldberg-Steenwijk

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?