5x wandelen in Overijssel over minder bekende paden

5x wandelen in Overijssel over minder bekende paden

1 juni 2023 - Marleen Lekkerkerk

Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes, de verborgen pareltjes? In deze serie zullen de komende maanden de provincies bezocht worden. Tips van de kenners in het gebied. Na o.a. Drenthe, Noord-Brabant, Utrecht, Groningen en Noord-Holland, is deze maand Overijssel aan de beurt.

Marskramerpad_etappe_04.JPG

In Overijssel vind je volop landgoederen en havezaten; vooral Twente staat bekend om dit kleinschalige landschap. Maar ook in andere delen van de provincie kun je prima wandelen, bijvoorbeeld in het Vechtdal, bij de IJssel of in de Kop van Overijssel. Hieronder vijf tips voor minder belopen routes.

Wandeltip 1: Het Nijenhuis

Afstand: 16,7 km

Markering: geel-rood

Deze OV-stapper (voormalige NS-wandeling) wordt ook wel etappe G van het Hanzestedenpad (SP 11) genoemd en loopt van station Wijhe naar station Heino. Langs bos en door agrarisch gebied en over enkele weteringen. Je doorkruist verschillende landgoederen, met imposante eikenlanen en een heus kasteel. Het Jacobsgat is een diepe voormalige zandwinplas. Vervolgens kun je nog een rondje maken door Heino, met een gezellig plein rond de kerk, of de route inkorten en meteen naar station Heino lopen. Deze wandeling wordt beschreven in de blog 'Het ene na het andere landgoed met OV-stapper Nijenhuis'.

Kasteel Nijenhuis

Kasteel Nijenhuis © Marleen Lekkerkerk

Bekijk wandeling

Wandeltip 2: Rondje Steenwijk

Afstand: 14,1 km

Markering: gedeeltelijk wit-rood, verder knooppunten

In het noorden van de provincie, tegen de grenzen met Friesland en Drenthe, kun je een rondwandeling lopen die wel begint en eindigt op station Steenwijk (Steenwijk rondwandeling), maar verder het buitengebied boven Steenwijk opzoekt. Het Friese Woudenpad (LAW 1-1) brengt je via de bossen van de Woldberg en het Eeserveld naar het noorden. Daarna ga je door meer bos en een afwisselend landschap terug naar de spoorlijn.

Zicht op kerk van Steenwijk

Zicht op kerk Steenwijk vanaf de Woldberg © Gouwenaar, Wikimedia

Bekijk wandeling

Wandeltip 3: De Paaschberg

Afstand: 12,7 km

Markering: grotendeels geel-rood, wit-rood en knooppunten (zie routebeschrijving)

Deze OV-stapper (Oldenzaal - Rossum) ligt in het zuid-oosten van de provincie en begint op station Oldenzaal en eindigt bij de bushalte in Rossum. Aan de rand van Oldenzaal ligt landhuis De Haer. In het Kalheupinkpark staan enkele bijzondere bomen en beelden. De route klimt geleidelijk naar de Paaschberg, die deel uitmaakt van de Twentse stuwwal. Je passeert het voormalige traject van de stoomtram Oldenzaal-Denekamp, nog herkenbaar aan een wachthuisje en een paar meter rails. Je maakt nog een rondje langs havezate Everlo en wandelt daarna door naar Rossum.

stoomtram Oldenzaal-Denekamp

Geronoveerd wachthuisje en restant van de rails stoomtram Oldenzaal-Denekamp © Wikipedia

Bekijk wandeling

Wandeltip 4: Van Genemuiden naar Vollenhove

Afstand: 16 km

Markering: wit-rood

Dit is etappe 17 van het Zuiderzeepad (LAW 8), die begint met het pontje over het Zwarte Water, waar je ook nog een stukje langs loopt. Dan zet je koers naar het natuurgebied De Wieden. In het dorp Sint Jansklooster vind je horeca, verschillende molens en een watertoren die je kunt beklimmen. Je passeert het monumentale landhuis De Oldenhof met het opengestelde parkbos. Als je wilt kun je nog een extra ommetje lopen in Vollenhove, met een haven, diverse kerken, een park en een oorlogsmonument.

Tjaskermolen

Een tjaskermolen, zoals je die veel ziet in de omgeving van De Wieden © Marleen Lekkerkerk

Bekijk wandeling

Wandeltip 5: Tussen Enschede en Haaksbergen

Afstand: 19,3 km

Markering: wit-rood

Etappe 14 van het Noaberpad (LAW 10) brengt je over het landgoed Smalenbroek, een natuurterrein van Landschap Overijssel. Over de Nederlands-Duitse grens loop je verder naar het Witte Veen van Natuurmonumenten, een kleinschalig landschap met veen, hei, bos en water. Dan volg je de Buurserbeek naar het Buurserzand, het grootste natuurgebied wat je tegenkomt op deze route. Deze route is ook in omgekeerde richting te lopen. Met de bus via station Enschede kun je van begin- naar eindpunt.

Buurserzand

Buurserzand © Natuurmonumenten

Bekijk wandeling

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?