Verder op het Friese Woudenpad: Dwars door de Lage Landen

Verder op het Friese Woudenpad: Dwars door de Lage Landen

29 april 2024 - Lea van Someren

Heb je afgelopen zondag ook genoten van de tweede aflevering van Dwars door de Lage Landen? Arnout Hauben en zijn cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens wandelen bijna 1.000 kilometer dwars door Nederland naar België en het belooft een onvergetelijke reis te worden.

VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-4-c-De-chinezen.jpg

Foto: Still uit Dwars door de Lage Landen © De chinezen

In de eerste aflevering zag je hoe ze vanaf Lauwersoog de eerste kilometers op het Friese Woudenpad liepen, deel 1 van het Diagonaalpad. Hoewel ze nog vele kilometer voor de boeg hebben, laten ze in aflevering twee Friesland achter zich en wandelen ze Drenthe en Overijssel binnen.

Opvang van dier en mens

Op dag 1 van deze aflevering stuiten de drie heren op het gebrul van leeuwen, een geluid dat ze hier niet verwachten. Er blijkt een opvangcentrum van wilde dieren te zijn. Het opvangcentrum is beslist geen dierentuin en niet voor publiek toegankelijk. Voor deze mannen maakt de eigenaar een uitzondering en mogen wij dus ook een inkijkje nemen. Duidelijk is ook het leed dat dieren in oorlogstijd ervaren.

De opvang van mensen stamt uit een andere tijd. In het kleine stukje Drenthe waar het Diagonaalpad ons brengt, loopt de route door de Koloniën van Weldadigheid. Stedelingen werden in de 19de eeuw naar deze dorpen (allemaal eindigend op ‘oord’) gestuurd om ze te behoeden van armoe, maar ook om ze een nieuwe kans te geven voor een beter leven. Arnout zou Arnout niet zijn als hij niet in gesprek gaat met oude bewoners en kennis maakt met een jonge man die de tredmolen van deze tijd juist heeft verlaten.

Ontmoetingen

Arnout stapt stevig door, maar wil zijn tempo graag even onderbreken voor onverwachte ontmoetingen. In Giethoorn, het bekendste dorp van Nederland, dompelen ze zich onder in groepen homo touristico's. Als tegenhanger van de drukte varen ze mee met de schaapsherder die zijn dieren per boot naar het verse gras brengt. In de Noordoostpolder spreekt hij met een 96-jarige visser, die zijn vissersboot moest ombouwen tot plezierboot om de inpoldering te overleven. De Zuiderzeebalade vertelt zijn verhaal. Arnout laat de stilte duren. Hij sluit deze aflevering af met ‘God schiep de aarde, behalve Nederland. Die schiepen de Nederlanders zelf’. Dat is uiteraard een verwijzing naar aflevering 3, waarin ze gaan wandelen over het Pionierspad in de jongste provincie van Nederland: Flevoland. 

Vijf mooiste plekken op het Friese Woudenpad

Arnout, Ruben en Phillipe hebben het Friese Woudenpad nu achter zich gelaten en stappen volgende week verder op het Pionierspad. Wil je in Arnouts voetsporen treden, maar heb je geen tijd voor het hele Friese Woudenpad (163 km)? Geen probleem, we vroegen padcoördinator Willem Schoonhoven naar de vijf mooiste plekken op het Friese Woudenpad.

Bekijk mooiste plekken

Kijk je mee naar Dwars door de Lage Landen?

Afgelopen zondag was de tweede aflevering van Dwars door de Lage Landen te zien op NPO 2. Dwars door de Lage Landen bestaat uit acht afleveringen en is een co-productie van de VPRO en het Vlaamse productiehuis De chinezen. In de eerste vijf afleveringen loopt Arnout over het Diagonaalpad. Kijk je iedere zondag mee om 20.15 uur op NPO 2? Heb je de eerste aflevering gemist? Via NPO Start kun je de eerste aflevering terugkijken.

Treed in Arnouts voetsporen Tweede aflevering terugkijken

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?