5x wandelen in Flevoland over minder bekende paden

5x wandelen in Flevoland over minder bekende paden

29 juni 2023 - Lea van Someren

Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes, de verborgen pareltjes? In deze serie zullen de komende maanden de provincies bezocht worden. Tips van de kenners in het gebied. Na o.a. Drenthe, Noord-Brabant, Utrecht, Groningen, Noord-Holland en Overijssel is deze maand Flevoland aan de beurt.

Marker Wadden.JPG

Flevoland staat misschien niet bekend als wandel-provincie, maar dat is geheel onterecht! Op de voormalige bodem van de Zuiderzee vind je nog rust en ruimte. En zoals met alles: schoonheid moet je wel willen zien én leren zien. Gelukkig zijn er tijdens de coronapandemie tal van prachtige ommetjes ontwikkeld. Dit keer geen lange-afstand-wandelpaden maar intieme rondwandelingen in het mooie Flevoland.

1. Marker Wadden

Afstand: 5,9 km
Markering: geen

De Marker Wadden is een jonge eilandengroep. De natuur heeft hier min of meer vrij spel. Op een zomerse dag in het voorjaar zorgen het witte zand en het blauwe water voor een tropisch waddengevoel. Alleen de palmbomen ontbreken. De rust begint al op de veerboot die je in 45 minuten naar de eilandengroep brengt, alwaar je een prachtig ommetje van bijna 6 kilometer kunt maken.

natuurommetje-marker-wadden

Marker Wadden © Wandelnet

Bekijk wandeling

2. De Stille Kern

Afstand: 6,4 km
Markering: geen

In het hart van het uitgestrekte Horsterwold ligt de Stille Kern, een Flevolands natuurpareltje waar al decennialang grazers, zoals Konikpaarden en Schotse Hooglanders, het landschap vormgeven. Het ruim 5 kilometer lange Boswachterspad laat zien wat deze harige architecten voor moois creëerden.

Honden zijn hier niet toegestaan.

Horsterwold

Holsterwold Stille Kern © M. Werensteijn

Bekijk wandeling

3. Harderbos 

Afstand: 11 km
Markering: geen

Wie denkt dat Flevoland helemaal is drooggelegd: niet het Harderbos. Naast een ‘oerbos’ in wording vind je er overal waterpartijen, met bijbehorende fauna. Roots maakte er een voorjaarswandeling...

Honden zijn aangelijnd toegestaan.

harderbos

Harderbos © Wandelnet

Bekijk wandeling

4. Door Oostvaardersplassen

Afstand: 13,8 km
Markering: geen

Behalve vogels kijken en fietsen kun je in de Oostvaardersplassen ook naar hartenlust wandelen. Langs rietmoerassen, door ‘oude’ bossen en langs kuddes Konikpaarden. Ontdek hoe verrassend veelzijdig dit gebied is.

Honden zijn niet toegestaan.

oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen © Wandelnet

Bekijk wandeling

5. Natuurpark Lelystad & Gelderse Hout

Afstand: 15,2 km
Markering: geen

Natuurpark Lelystad begon in de jaren 70 als dependance van dierentuin Artis. Je wandelt er door waterrijk landschap, langs Przewalskipaarden, Pater-Davidsherten en wisenten. En met bewoners als de bever en de raaf blijkt het aanpalende stadsbos Gelderse Hout net zo spannend.

natuurpark-lelystad-gelderse-hout

Het Gelderse Hout © Wandelnet

Bekijk wandeling

Wandelen naar het Hart van Flevoland

Heb je na het lezen van deze vijf tips nog geen genoeg van wandelingen in Flevoland? Bekijk dan eens de wandelgids Wandelen naar het hart van Flevoland van auteurs Maarten Metz en Lourens Vellinga in onze webwinkel. Met heldere routebeschrijvingen en boeiende verhalen over het afwisselende landschap van deze jongste provincie, zal deze gids je zeker inspireren!

Bekijk wandelgids

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?