Nieuwe editie Streekpad Nijmegen

Het streekpad Nijmegen is een zeer gevarieerde rondwandeling. Geen daags ommetje, maar een prachtige 5-7 daagse tocht van 117 km. In een korte tijd wandel je langs kronkelende dijken en uiterwaarden, loop je door glooiende bossen en over uitgestrekte heide en een uniek stukje Gelderse Poort. 

Boekje op
'Johan, vanwaar een nieuwe editie?' 'Simpel, omdat de boekjes op zijn', is het nuchtere antwoord van Johan de Jong, padcoördinator van Streekpad Nijmegen. Het in 1994 voor het eerst gedrukte gidsje is inmiddels aan zijn 4e druk toe. Alleen in de 2e druk is een aantal kleine wijzigingen aangebracht, weet Johan te melden, maar in de 4e druk is een drietal belangrijke veranderingen doorgevoerd. De 117 km lange rondwandeling is nog steeds populair.

Klachten
Zo kwamen er veel klachten binnen van wandelaars die op de Mookerheide ‘verdwaalden’ doordat het Streekpad en het Maas-Niederrheinpad elkaar meerdere keren kruisten. Als oplossing is er voor gekozen om de paden een eindje samen op te laten lopen. De route krijgt daarmee een historisch tintje door te lopen over de Mooker Schans en de Heumens Schans, bijzondere verdedigingswerken uit een ver verleden.

Natuurontwikkeling
Om de veranderingen van het klimaat het hoofd te kunnen bieden, heeft Rijkswaterstaat een nevengeul in de Waal bij Druten gegraven waardoor bij hoogwater de uiterwaarden kunnen vollopen. Gelukkig is door actieve bewoners van Druten en omgeving gepleit voor een brug over deze nevengeul waardoor er weer een doorgaande wandelroute is ontstaan. Het gebied is vrij toegankelijk, een struingebied, je mag overal lopen.

Ontwikkelingen Stadswaard Nijmegen
De brug naar het gebied De Stadswaard aan de oostkant van Nijmegen bood de mogelijkheid om de route vanuit Nijmegen zo snel mogelijk naar onverharde paden te leiden. Maar de afgelopen jaren blijkt De Stadswaard belangrijk voor het vertier van de Nijmeegse bevolking. In deze uiterwaarden grazen Konik-paarden van Staatsbosbeheer. De paarden raakten gewend aan de mensen (en het eten dat werd meegebracht) waardoor ze naar de mensen toe kwamen om te foerageren en een bedreiging werden. Staatsbosbeheer heeft daarom een afrastering aangebracht en de route loopt nu vlak langs deze afrastering. Het gebied blijft via poortjes toch vrij toegankelijk.

Vrijwilligers
Johan wil ook graag nog melden dat vóór het uitbrengen van een nieuwe druk de route altijd wordt gecontroleerd door vrijwilligers die de route niet kennen. Dit keer zijn de controle en de veranderingen in de tekst door de werkgroep van markeerders uitgevoerd, aangevuld met één vrijwilliger van buiten de groep. Johan merkt op dat het werk in de groep van markeerders, ook als waarnemer, essentieel is.

(Lea van Someren)

Padcoördinator Johan de Jong

Johan woont samen met Jannie en is al heel wat jaartjes met pensioen. Hij heeft gewerkt bij Philips waar hij werkte aan geïntegreerde schakelingen, chips zouden we nu zeggen. Zijn hobbies zijn treinen, postzegels en bridge. Door Han van de Berg is Johan in 1993 gevraagd om mee te werken aan het streekpad Nijmegen, eerst als markeerder, later als padcoördinator. Zelf is hij eigenlijk geen wandelaar, maar vooral de andere aspecten die komen kijken bij het maken en onderhouden van een route vindt hij leuk. Gezien zijn leeftijd, bijna 85, geeft Johan ook aan dat hij het wel fijn zal vinden als er een opvolger voor hem gevonden wordt zodat hij deze klus met een gerust hart kan overdragen. 

johan_de_ jong_uitsnede.jpg

Streekpad Nijmegen

Streekpad Nijmegen is een route van 117 kilometer met een grote verscheidenheid aan landschappen: glooiende dijken en groene uiterwaarden langs de grote rivieren, rivierduinen in het land van Maas en Waal, bossen in het rijk van Nijmegen en het Duitse Reichswald en tot slot een uniek stukje Gelderse poort. Een bijzondere tocht met een boeiende historie; van Romeinse handelswegen, kastelen, eeuwenoude bedevaartsplaatsen en vestingstadjes. Je wandelt via Hernen, Nederlasselt en Kranenburg maar met altijd Nijmegen en de stuwwal in de buurt.

Lees meer
Streekpad_Nijmegen_etappe_1.jpg

Nieuws- en blogberichten Streekpad Nijmegen

  1. rondje-nijmegen-ooijpolder

    2 juli 2025 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

    Wandelen in het Rijk van Nijmegen

  2. Eva en Myrte nabij Duivelsberg bij Berg en Dal-6462.jpg

    1 juli 2025 om 09:00 Wandelnet

    Ontdek het vernieuwde Streekpad Rijk van Nijmegen

  3. pag. 2 en 3 Eva en Myrte, omgeving Duivelsberg bij Berg en Dal-90-min.jpg

    1 juli 2025 om 08:00 Lea van Someren

    Vijf mooiste plekken op het Streekpad Rijk van Nijmegen

  4. Sexbierumervaart wandelaar_final © Jonathan Andrew.tif

    26 juni 2025 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

    5x wandelen in de zomer

  5. picnic tussen bloesem).JPG

    24 juni 2025 om 09:00 Lea van Someren

    Een duik in het fotoarchief: 5x eten en drinken

  6. Scholtenpad Bekendellaan .JPG

    10 december 2024 om 09:00 Lea van Someren

    Een duik in het fotoarchief, 8x spoorwegovergangen

  7. 1a. oudste grove den van NL is niet meer.JPG

    23 juli 2024 om 09:00 Lea van Someren

    5x wandelen langs bijzondere bomen

  8. Myrte_en_Eva_in_Beesd.jpg

    25 maart 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

    5x wandelen in de lente

  9. kasteel hernen.jpg

    29 september 2023 om 09:00 Lea van Someren

    Wandelen door het land van Maas en Waal

  10. Rottemeren (uitsnede).jpg

    30 augustus 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

    6x bijzondere bankjes onderweg (deel 2)

Toon alle blogs