5x wandelen in de lente

5x wandelen in de lente

25 maart 2024 - Marleen Lekkerkerk

Wandelen in de lente geeft een gevoel van een nieuw begin. De winter gaat in zijn eigen winterslaap, bloemen en planten beginnen weer te groeien, vogels laten luidkeels horen dat ze op die plek willen gaan broeden en daar geen concurrentie wensen. Dus ga eropuit, trek je wandelschoenen aan en zoek een mooie voorjaarsroute uit. Wij geven je hier vijf tips.

Myrte_en_Eva_in_Beesd.jpg

Wandelen op de Appeldijk in Beesd © Ad Snelderwaard

1. Rondje Beesd (via Geldermalsen)

Als je aan het voorjaar denkt, denk je meteen aan de bloeiende fruitbomen in de Betuwe. Met deze route worden een Lange-Afstand-Wandelpad en het knooppuntennetwerk met elkaar gecombineerd, zodat het een rondwandeling wordt. Bij de kortere route start je in Beesd; als je het rondje bij Geldermalsen erbij loopt, kun je ook in Geldermalsen starten. In beide gevallen loop je over Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, waar heel veel fruit op biologische wijze wordt gekweekt. Niet voor niets heet de dijk langs de Linge, die langs het landgoed loopt, de Appeldijk. Ga even langs bij de Landgoedwinkel en/of het restaurant.

 • Lengte: 12,7 of 19,0 km
 • Start- en eindpunt: P aan de Oude Waag in Beesd, of station Beesd of station Geldermalsen
 • Type wandeling: Via wandelnetwerk en Streekpad
 • Markering: Van Beesd naar Tricht knooppuntenpaaltjes, terug naar Beesd geel-rood van het Betuwepad etappe 3. Klik voor de te gebruiken knooppunten op een van onderstaande knoppen.

Bekijk korte routeBekijk lange route

Heerlijkheid Marienwaerdt

Heerlijkheid Mariënwaerdt © Lea van Someren

2. Landgoed Eerde (Overijssel)

Als je start bij Kasteel Eerde, kijk dan eerst goed naar de muurplanten aan de overkant van de gracht. In april en mei kleurt de muur paarsblauw door de plant aubrieta, waarvan de bladeren en bloemen overal uit de voegen hangen. Vanwege deze bijzondere muurplanten is de wand van de slotgracht in 2010 op een speciale manier gerestaureerd. Veel oud metselwerk mocht blijven zitten terwijl voor de nieuwe specie een aangepast mengsel is gebruikt. Na de krokussen en de sneeuwklokjes bloeit op Landgoed Eerde ook de bloesem van de fruitbomen rond de boerderijen en in de omgeving van het kasteel. Ook kom je in deze tijd de gele bloemetjes van de gaspeldoorn tegen en de bleekroze bloemen van het krentenboompje. Als er verder nog geen blad aan de bomen zit, kun je ook goed de bijzondere strakke lanenstructuur van Eerde zien.

 • Lengte: 11 km
 • Start- en eindpunt: P Kasteel Eerde (4 min. met bus 81 vanaf station Ommen)
 • Type wandeling: Roots Natuurwandeling
 • Markering: geen

Bekijk natuurwandeling

Kasteel Eerde

Kasteel Eerde (maar dan in augustus) © Marleen Lekkerkerk

3. Waterland in Noord-Holland

Het voorjaar is ook de tijd van de weidevogels in de polder. Tijdens de broedtijd buitelen de kieviten door de lucht en roepen de grutto's hun eigen naam. Als je geluk hebt stijgt een veldleeuwerik al zingend naar grote hoogte. Wanneer er eenmaal jongen zijn, verdedigen de oudervogels hun kroost tegen grotere vogels zoals zwarte kraaien en kiekendieven. In grote delen van Nederland hebben de weidevogels het moeilijk doordat de landbouw steeds intensiever is geworden. Maar de regio Waterland is een streek waar je nog weidevogels in redelijke aantallen kunt zien. Vanwege het water dat in overvloed aanwezig is - vandaar de naam van de streek - is de intensivering van de landbouw hier wat minder hard gegaan.

 • Lengte: 16,3 km
 • Start- en eindpunt: Durgerdam - Monnickendam
 • Type wandeling: Lange-Afstand-Wandelpad
 • Markering: wit-rood van het Zuiderzeepad

Bekijk wandeling

Waterrijk Waterland en Twiske

Waterrijk Waterland © Wandelnet

4. Bollenvelden Noord-Oostpolder

De bloeiende bollenvelden zijn een ander typisch verschijnsel van het voorjaar. Vanaf half april tot begin mei staan niet alleen de tulpen in de bollenstreek in Noord- en Zuid-Holland in bloei, maar ook in de Noord-Oostpolder rond Emmeloord. De bodem van de voormalige Zuiderzee is zeer geschikt voor deze teelt. Geniet van de zee aan kleuren zover het oog reikt met etappe 4 van het Pionierspad. In het veld staan paaltjes met QR-codes die verwijzen naar video's en podcasts, bijvoorbeeld deze over de Tulpenroute.

 • Lengte: 19,7 km
 • Start- en eindpunt: Ketelmeer - Voorsterbos
 • Type wandeling: Lange-Afstand-Wandelpad
 • Markering: wit-rood van het Pionierspad etappe 4

Bekijk wandeling

tulpenvelden

Tulpenveld © Anneke Luijendijk

5. Rondje Nijmegen - Ooijpolder

Voordat de landbouw werd geïntensiveerd, stond heel Nederland vol met heggen. Die zijn in de tweede helft van de vorige eeuw zo ongeveer allemaal verdwenen zodat de percelen groter konden worden. In de Ooijpolder zijn ze de laatste jaren teruggebracht in het kader van een landschapsherstelproject. Een van de struiken die veel in heggen wordt gebruikt is de meidoorn, die in april en mei bloeit met kleine witte bloemetjes. Deze route combineert een Streekpad en een Lange-Afstand-Wandelpad met elkaar tot een wandeling rond de hele polder.

 • Lengte: 21,9 km
 • Start- en eindpunt: Lindenberg Nijmegen
 • Type wandeling: Streekpad en Lange-Afstand-Wandelpad
 • Markering: geel-rood van het Streekpad Nijmegen en wit-rood van het Grote Rivierenpad

Bekijk rondwandeling

rondje-nijmegen-ooijpolder

De Ooijpolder bij Nijmegen © Wandelnet

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?