Winterswijk vervangt onbewaakte overweg toch door tunneltje!

Winterswijk vervangt onbewaakte overweg toch door tunneltje!

14 december 2020 - Wandelnet

De onbewaakte overweg aan de Greversweg in Winterswijk stond op de nominatie om opgeheven te worden. Opvallend, want de overweg is een belangrijke schakel in het Wandelnetwerk Achterhoek. Maar er is goed nieuws. Na een intensieve lobby van Wandelnet, lokale ondernemers en bewoners komt er nu toch een tunneltje voor wandelaars en fietsers. 

Spoorovergang_Greversweg_Winterswijk.jpg

Wandelroutes 

Voor wandelaars en fietsers is de overweg aan de Greversweg de toegangspoort tot ‘Bekendelle”, een mooi natuurgebied even ten zuiden van Winterwijk. Kees Zwaan, belangenbehartiger voor Wandelnet in Gelderland: “Het is voor recreatie in het algemeen en voor wandelaars in het bijzonder een belangrijk gebied. Je vindt er veel wandelroutes waaronder het Scholtenpad”. Wandelnet adviseerde daarom de overweg niet op te heffen, maar Prorail en de gemeente besloten in eerste instantie anders. Kees Zwaan: “We zijn gaan praten met Prorail om ons standpunt toe te lichten. En er is een ‘zienswijze’ naar de gemeente gestuurd, daarin hebben we gewezen op het ontbreken van een risico-analyse, een inventarisatie van de gevolgen van de afsluiting voor de spoor- en verkeersveiligheid in het gebied. De risico-analyse is vervolgens alsnog uitgevoerd”.  

Tunneltje 

De conclusies van de risisco-analyse zijn duidelijk. De verkeersveiligheid in het gebied is niet gediend met het afsluiten van de overweg aan de Greversweg. Wandelaars en fietsers krijgen te maken met een lange omweg en zouden daarbij gebruik moeten maken van andere, onvoldoende voor voetgangers ingerichte overwegen. Het is, zo concludeerde het rapport, zowel voor de verkeersveiligheid als voor recreanten, beter om de huidige overweg te vervangen. Dit advies wordt overgenomen. Het college van B&W zal de raad voorstellen om de onbewaakte overweg te vervangen door een wandel- en fietstunneltje onder het spoor door. Wandelnet is er erg blij mee.   

Realisatie 

Prorail hoopt het tunneltje in 2021 aan te leggen. Zowel Prorail, de gemeente Winterswijk als de provincie Gelderland zullen in de kosten bijdragen.   

Scholtenpad 

Benieuwd naar de omgeving Winterswijk? Het Scholtenpad is een Streekpad met ook zes mooierondgaande dagwandelingen. 

Scholtenpad.jpg 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?