Omleidingen voor wandelaars door hoogwater

Omleidingen voor wandelaars door hoogwater

5 februari 2021 - Wandelnet

Hevige regenval zorgt deze dagen voor hoge waterstanden in veel Nederlandse rivieren. Ook kleine beken en watergangen voeren meer water af dan gebruikelijk. Weilanden staan onder water en hier en daar zijn wandelpaden onbegaanbaar. Wandelaars op LAW's en streekpaden moeten dan ook rekening houden met wegafsluitingen en omleidingen.  

Hoogwater

Pont uit de vaart

Op het Graafschapspad is de pont tussen Bronkhorst en Brummen inmiddels uit de vaart. Padcoördinator Erik Kool: "Lopend over de oostelijke IJsseloever, van Doesburg naar Zutphen, moet je vanaf Bronkhorst dus improviseren. Dat kan o.a. met een stukje Trekvogelpad. Maar het is nu tussen Doesburg en Bronkhorst wel op zijn mooist! Je loopt langs een onafzienbare watervlakte, waarover de vrachtschepen hun weg moeten zien te vinden".  

ijssel met hoogwater

Foto: Erik Kool

Langs de spiegelwaal

Ook de Waal kent hoge waterstanden op dit moment. "Het pad tussen Waal en Spiegelwaal bij Nijmegen, waar het Grote Rivierenpad en het Romeinse Limespad gebruik van maken, is afgesloten", meldt Marga te Woerd, een van de padcoördinatoren van het Grote Rivierenpad. "Gelukkig is er een alternatief: wandelen over de Oosterhoutse dijk, hoger langs de Spiegelwaal". 

Hoogwaterroute 

Het Maarten van Rossumpad is goed voorbereid op hoogwater. "In de wandelgids van ons pad staan de hoogwaterroutes aangegeven", zegt padcooördinator Jolanda Verwoert, "en de meeste daarvan zijn ook gemarkeerd. De veerpont Opheusden - Wageningen is tot minstens 12 februari uit de vaart. Neem de omleiding via de noordkant van de Rijn en de Rhenense Brug". Actuele informatie over de veerponten vind je op de website veerponten.nl.

bord hoog water

Foto: Marga te Woerd

Een volledig overzicht van afgesloten gebieden en wegen is niet te geven. Omstandigheden kunnen plaatselijk en van dag tot dag sterk wisselen. Ga goed voorbereid op pad; neem navigatiemiddelen mee zodat je, indien nodig, zelf een alternatieve route kunt kiezen.     

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?