Grasdijkje Zuiderwijmers moet onverhard blijven

Grasdijkje Zuiderwijmers moet onverhard blijven

21 juli 2021 - Wandelnet

Wandelnet en TeVoet steunen de petitie voor het behoud van het grasdijkje Zuiderwijmers als onverhard wandelpad. De gemeente Drechterland wil het pad verharden en ombouwen tot een fietspad.

Schellinkhout - Zuiderwijmers - Grasdijkje.jpg

Schaars goed

Het grasdijkje, oostelijk van Hoorn, is zeer geliefd bij wandelaars. Het onverharde karakter van het pad is daarbij van wezenlijk belang. Wandelnet en TeVoet zijn het met de ter plekke wonende initiatiefnemers van de petitie eens dat het cultuurhistorische en landschappelijk waardevolle pad moet blijven zoals het is. Onverhard. Dergelijke paden zijn inmiddels een zeer schaars goed geworden in dit deel van Noord-Holland. 

In juni 2019 besloot de raad van de gemeente Drechterland budget beschikbaar te stellen voor de aanleg van een (half)verhard fietspad over het grasdijk Zuiderwijmers. Een aantal mensen vond dat geen goed idee en startte een petitie. Wandelnet en TeVoet steunen deze petitie. Een fietspad over het grasdijkje vinden ook zij geen goed idee. Het dijkje is te smal om voor wandelaars en fietsers gescheiden paden aan te leggen, beide groepen zouden een verhard pad dus moeten delen. Dat maakt het pad voor wandelaars minder aantrekkelijk en vergroot de kans op verkeersongelukken, zeker bij de toenemende populariteit van de snelle, elektrische fiets. 

Toegang tot grasdijkje via oud sluisje 

Goed alternatief

De gemeentelijke wens om voor fietsers veilige routes te maken is begrijpelijk. Wandelnet en TeVoet vinden het echter onbegrijpelijk om daarvoor het grasdijkje in te zetten. Voor scholieren zou het pad een omweg betekenen en voor recreatieve fietser is er een goed alternatief in de vorm van de vlakbij gelegen prachtige route Zuideruitweg- /Omringdijk. Met het handhaven van het onverharde grasdijkje wordt juist een veilig wandelpad voor wandelaars behouden.  

De gemeente sprak in juni 2020 met de initiatiefnemers van de petitie. De wethouder was onder de indruk van de aangevoerde argumenten, gaf aan er over te willen nadenken en op korte termijn met een reactie te zullen komen hoe deze argumenten zich tot het raadsbesluit verhouden. Omdat de toegezegde reactie vooralsnog is uitgebleven, vragen Wandelnet, TeVoet en de initiatiefnemers van de petitie het college van Drechterland om op korte termijn een vervolg te geven aan het overleg uit 2020; om samen verder te praten over de toekomst van het grasdijkje als onverhard wandelpad. 

Historisch kaartblad met grasdijk

(historische kaart met grasdijkje Zuiderwijmers)

Meer weten over de belangenbehartiging van Wandelnet in Noord-Holland? Maak kennis met Peter Oosteling

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?