Nominaties LoopAward 2021 bekend

Nominaties LoopAward 2021 bekend

30 september 2021 - Wandelnet

Vijf initiatieven dingen mee voor de twee prijzen van de LoopAward 2021. Jurylid Albertine van Vliet-Kuiper: “Een paar jaar geleden had ik nooit durven dromen dat we in Nederland zoveel met lopen bezig zouden zijn. De wandelaar staat op de agenda, dat laat deze award zien!” 

LoopAward 2021 klein.jpg

Genomineerden

De jury nomineerde vijf loopinitiatieven voor twee prijzen; de maatschappelijke en de ruimtelijke LoopAward. Bij de beoordeling werd vooral gekeken naar: originaliteit, actualiteit, voorbeeldfunctie en natuurlijk de bijdrage aan de doelen van 'Ruimte voor Lopen'. De vijf genomineerden zijn: 'Poëziepad Berg en Dal', 'Stadionpark in Rotterdam', 'StationsOmmetjes', 'Rewriters010' en 'Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij'. De jury bestaat uit Karen van Ruiten, Programmadirecteur van Alles is Gezondheid, Albertine van Vliet-Kuiper, Voorzitter van Omnia wonen en Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. 

Ruimtelijke award

De twee genomineerden voor de ruimtelijke award zijn heel verschillend, maar hebben beide iets speciaals. Het 'Poëziepad Berg en Dal' charmeert de juryleden. Jurylid Wouter Veldhuis: "De combinatie tussen poëzie en rustplekken is mooi, je kan letterlijk uitrusten en tegelijkertijd stilstaan en nadenken over de gedichten die je leest”. Het 'Stadionpark in Rotterdam' is voor verschillende gebruikers betekenisvol. Het inzetten op brede paden en de aandacht voor ontmoetingsplekken maakt de juryleden enthousiast. Jurylid Karin van Ruiten: “Ik vind de achterliggende gedachte mooi, ze proberen echt de verbinding te benutten met dit initiatief".  

Maatschappelijke award

Ook de drie genomineerden voor de maatschappelijke award zijn heel verschillend. 'Stationsommetjes'  is een mooi initiatief dat visueel aantrekkelijk is en brede impact heeft. “Het is leuk om te laten zien dat een station al een bestemming op zich is” zegt jurylid Albertine van Vliet. 'Rewriters010' maakt een combinatie tussen kunst en cultuur in de frisse buitenlucht. “De kracht van Rotterdam komt hierin terug, heel mooi om je eigen bevolking te emanciperen op deze manier”, vindt jurylid Wouter Veldhuis. 'Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij! is bijna een noodoproep over het feit dat er meer ruimte moet komen op de stoep voor alle soorten voetgangers. “Het ontwerp voor de zwaksten in de openbare ruimte spreekt enorm aan” volgens Karin van Ruiten.  

Ruimte voor Lopen 

De LoopAward is een initiatief van platform Ruimte voor Lopen en is een prijs die wordt uitgereikt aan Nederlandse initiatieven die bijdragen aan meer ruimte voor lopen (in het hoofd, in beleid en buiten). Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 7 oktober in Den Haag maakt de jury de uiteindelijke winnaars van de LoopAwards bekend. 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?