Mobiliteit en Ruimte | Ruimte voor Lopen

Ruimte voor Lopen

Wandelnet zet zich in voor meer ruimte voor lopen in stad en land.

Meer ruimte voor lopen

Lopen biedt aanzienlijke mogelijkheden voor het aanpakken van verschillende beleidsvraagstukken van overheden. Niet alleen de mobiliteitssector is gebaat bij meer verplaatsingen te voet, investeren in gunstige omstandigheden voor voetgangers biedt antwoord op vragen rond lokale economie, toerisme, duurzaamheid, klimaat, gezondheid en sociale cohesie loont. Wandelnet maakt zich hard voor het creëren van meer ruimte voor lopen in Nederland. Hierbij zoekt Wandelnet graag de samenwerking op met andere belanghebbenden. Zo neemt Wandelnet deel in de besturen van het Platform Ruimte voor Lopen en de City Deal Ruimte voor Lopen. 

Bekijk Ruimte voor Lopen

City Deal Ruimte voor Lopen

De City Deal Ruimte voor Lopen is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Een samenwerking tussen grote steden, Rijksoverheid en maatschappelijke organisaties, waaronder Wandelnet. Gedurende vier jaar experimenteren deze partijen met het loopbeleid in de stedelijke omgeving. Het doel van de City Deal Ruimte voor Lopen is om kennis te ontwikkelen, betere data te genereren en om kansen voor voetgangers te benutten.

Meer over de city deal
Persfoto_Lancering_Ruimte_voor_Lopen.jpg

Platform Ruimte voor Lopen

Het Platform Ruimte voor Lopen is een samenwerkingsverband van organisaties en professionals die streven naar meer ruimte voor lopen in Nederland. Het platform maakt het gezamenlijk belang van lopen zichtbaarder, vergroot en verbindt de kennis over lopen en deelt goede voorbeelden. Het fungeert als een centrale plek voor uitwisseling en samenwerking. Wandelnet heeft samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en CROW het initiatief genomen voor het Platform Ruimte voor Lopen. Meer dan vijftig partners zijn aangesloten bij het platform, waaronder ministeries, provincies, gemeenten, kennis- en onderwijsinstellingen en diverse maatschappelijke organisaties.

Drie ambities vormen de gezamenlijke basis voor onze agenda:

 1. Lopen is een integraal onderdeel van beleid, ontwerp en beheer.
 2. De omgeving biedt gelegenheid en nodigt uit om veilig te lopen.
 3. Lopen heeft een positief imago en wordt gestimuleerd.
Bekijk onze ambities
Logo_Ruimte_voor_Lopen.jpg

Nieuws voor professionals

 1. De omgelegde route Omgelegde Burgwal Enkhuizen © Prorail.jpg

  7 mei 2024 om 16:00 Ernst Koningsveld

  Niet Automatisch Beveiligde Overweg Enkhuizen vervangen door Vlonderpad

 2. Veerpont Megen-Appeltern DSC_0369 © John Ruiter.jpg

  23 april 2024 om 09:00 Wandelnet

  Gemeente Oss neemt voortouw voor instandhouding Maasveren

 3. BLK-Wandelnaarjewerkdag-680.jpg

  18 april 2024 om 13:00 Derk van der Laan

  Goed kunnen wandelen rond je werk

 4. 210904-DenHaag-WilmarDik-063.jpg

  28 maart 2024 om 15:00 Wandelnet

  Wandelnet agendeert lopen bij formatie

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?