Startschot aanbesteding 'Knopen Lopen-wandelnetwerk' Zuid-Limburg

Startschot aanbesteding 'Knopen Lopen-wandelnetwerk' Zuid-Limburg

6 december 2021 - Wandelnet

De Provincie Limburg is definitief akkoord met het invoeren van het nieuwe wandelnetwerk Knopen Lopen. Hiermee onderstreept de provincie het belang van een goede wandelinfrastructuur voor Zuid-Limburg. Niet alleen de toeristen, maar ook de inwoners plukken er straks de vruchten van. 

Ktijtlandpad_etappe_2.jpg

Samenwerkingsovereenkomst gemeenten

Afgelopen voorjaar tekenden de zestien Zuid-Limburgse gemeenten een samenwerkingsovereenkomst tot invoering van het netwerk. De Provincie Limburg heeft nu besloten tot een bijdrage van 500.000 euro, een belangrijke voorwaarde om te kunnen starten met de aanbesteding. Dit betekent dat de gekleurde paaltjesroutes eind 2022 vervangen gaan worden door een netwerk van ‘knopen’ oftewel nummerbordjes die het mogelijk maken om eigen routes samen te stellen. Gedeputeerde Sport Madeleine van Toorenburg is blij dat ze met de komst van het nieuwe wandelnetwerk een troef in handen heeft om de gezondheid onder bijvoorbeeld 55-plussers te bevorderen. "Een goede wandelinfrastructuur, bijvoorbeeld vanuit de woonkernen, maakt het straks laagdrempeliger om te bewegen". 

Ktijtlandpad_etappe_3

Aansluiting op netwerken Belgie en Duitsland

Het netwerk van naar verwachting 1.800 kilometer wordt gerealiseerd binnen de driehoek tussen Sittard-Geleen, Vaals en Eijsden-Margraten en gaat nauw aansluiten op de al bestaande knooppunten-netwerken van Echt-Susteren, de Belgische Voerstreek en het Aachener Wald. Ook toekomstige netwerken van Städteregion Aachen en Selfkant zullen straks aansluiten.  

Gedeputeerde Economie Stephan Satijn ziet met de invoering van het netwerk kansen om tot een betere spreiding te komen van de wandelaars in Zuid-Limburg en zo het Heuvelland iets te ontlasten. "Dit nieuwe, toekomstbestendige wandelnetwerk is bovendien een essentieel onderdeel van het toeristisch aanbod in Zuid-Limburg en daarmee een hoeksteen voor de toeristische sector. We hebben de afgelopen jaren wel gezien hoe immens populair wandelen is geworden, bij jong en oud." 

De Nationale Wandelmonitor, een onderzoek in opdracht van Wandelnet, onderstreept dit. 

Krijtlandpad

Het Krijtlandpad is perfect voor een meerdaagse wandeltocht door Zuid-Limburg. Het Streekpad van bijna 100 km lang is een uitdagende route met holle wegen, natte beekdalen, pittoreske dorpjes en unieke hellingbossen. Kijk voor alle etappes op Krijtlandpad.   

Lees meer over