Westerborkpad: wandelen in het spoor van de Jodenvervolging

Westerborkpad: wandelen in het spoor van de Jodenvervolging

28 april 2022 - Wandelnet

Leven in vrijheid is lang niet altijd vanzelfsprekend. Op 4 en 5 mei staan we stil bij onze vrijheid. We herdenken de oorlogsslachtoffers op 4 mei en vieren op 5 mei dat we in Nederland in vrijheid leven. De maand mei is een passende maand om een stuk te wandelen van het 342 kilometer lange Westerborkpad.  

A2 verscholen dorp 29,1.JPG

1940-1945 is een inktzwarte periode in de Nederlandse geschiedenis. Jan Dokter was vijf jaar toen de oorlog begon. Familieleden van hem zijn in de oorlogsjaren gedeporteerd naar vernietigingskampen. Ter gedachtenis aan hen wandelde hij in 2008 de route van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. Zijn wandeling is de inspiratiebron voor het Westerborkpad, een indrukwekkende en aangrijpende route langs sporen uit de oorlogstijd en monumenten uit de jaren erna. We vroegen Jan Dokter naar de twee mooiste etappes.

Etappe 14: Dagwandeling Station Nunspeet – Verscholen Dorp (20,4 km)

Jan weet meteen dat het de dagwandeling vanaf station Nunspeet naar Het Verscholen Dorp moet zijn. In 1943 en 1944 werd daar midden in het bos in negen hutten aan 80 tot 120 onderduikers onderdak geboden. De groep was zeer divers: variërend van Joden tot agenten die voor de bezetter weigerden te werken, geallieerde piloten én een gedeserteerde Duitse soldaat. Jan liep deze wandeling ruim tien jaar geleden met een verslaggever. ‘Deze wandeling ontroerde mij. Ik kon op het moment zelf niet goed begrijpen waar de emotie vandaan kwam. Nu weet ik waarom. Vroeger heb ik de Tour du Mont Blanc gewandeld en onderweg kom je langs berghutten. Het contrast van deze hutten met de hutten van het Verscholen Dorp waar je hoofd tijdens de oorlog niet veilig was, maakte heel wat los.’

Bekijk route

A3 Vierhoutense Heide

Proloog Amsterdam CS – Hollandsche Schouwburg (6,5 km)

De meest interessante etappe is volgens Jan de proloog. Het is een indrukwekkende stadswandeling in het centrum van Amsterdam. Er is een kans dat je tijdens je wandeling Jan tegenkomt, hij wandelt de proloog nog ongeveer een keer per week. Je wandelt van het Centraal Station in Amsterdam naar de Hollandsche Schouwburg. Onderweg kom je langs veel plekken met een Joodse geschiedenis. Bijvoorbeeld het Anne Frank Huis, het Joods Historisch Museum, het Spiegelmonument en de Hollandse Schouwburg. Volgens Jan kun je het beste de hele dag de tijd nemen voor deze wandeling. Wil je samen met Jan de proloog wandelen? Neem dan contact op met Jan

Bekijk route  

Dit deel van het Westerborkpad is ook te wandelen als NS-wandeling. Dan wandel je van Amsterdam Centraal naar Muiderpoort (11 km).

Volg de markering

Markering_Westerborkpad

Het hele Westerborkpad is door vrijwilligers in een richting bewegwijzerd. Je kunt de wit-rode markering volgen met het prikkeldraadje. De kaart en GPX-track zijn te downloaden op onze website of in de app.

Meer over het Westerborkpad  Wandelgids bestellen 

Lees meer over