Nieuwe wandelgidsen Trekvogelpad en Pieterpad

Nieuwe wandelgidsen Trekvogelpad en Pieterpad

16 mei 2022 - Wandelnet

Goed nieuws voor wandelaars die deze zomer van de ene naar de andere grens van Nederland willen wandelen. Bij Nivon Natuurvrienden zijn de vernieuwde wandelgidsen van het Pieterpad deel 1 en het Trekvogelpad verschenen. Twee populaire Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) die garant staan voor een grote verscheidenheid aan landschappen onderweg. Eerder verscheen bij Nivon ook de wandelgids van het Stellingenpad, een nieuwe rondgaande wandelroute door de Friese Stellingwerven.

Utrechtse Heuvelrug

Pieterpad langer door proloog

Het Pieterpad heeft in de nieuwe wandelgids een proloog gekregen in de vorm van een rondwandeling van 10 km naar de Waddenkust. De totale route is daarmee wat langer geworden en telt nu iets meer dan 500 km. "De proloog is een warmlopertje", zegt Maarten Goorhuis, auteur van de gids en zoon van grondlegster van het Pieterpad, "omdat beginpunt Pieterburen dicht bij het wad ligt, is dat natuurlijk een uitgelezen kans om je wandeling een klein stukje uit te breiden naar de kust." 

Pieterpad_Deel_1_etappe_02 

De route tussen Pieterburen en Vorden is in het totaal op ruim 30 kilometer gewijzigd. Maarten:"We onderzoeken voortdurend hoe we de routes van onze gidsen nóg aantrekkelijker kunnen maken. We kregen bijvoorbeeld een verzoek om de route langs de oude monumentale boerderij op de wierde van Maarhuizen te laten lopen, een prachtige plek. Er was alleen geen doorgaande route mogelijk omdat er maar één brug lag naar de wierde. Om een doorgaande route mogelijk te maken is er een tweede brug geplaatst en nu loopt de route langs deze prachtige boerderij." 

Om de wandelgids 'langer houdbaar' te maken, is de informatie over openbaar vervoer, horeca en accommodaties anders toegankelijk gemaakt. Via een QR-code wordt de wandelaar naar de juiste pagina op de website geleid voor de meest actuele informatie. 

Bestel wandelgids

Trekvogelpad met actuele informatie over vogels 

Het Trekvogelpad wordt ook wel het ‘Pieterpad-overdwars’ genoemd. De route van ruim 400 km gaat oost-west door Nederland, van Enschede naar Bergen aan Zee of juist andersom. Onderweg passeer je zo'n twintig belangrijke vogelgebieden. Neem dus je verrekijker mee.  

Paula Huigen van Vogelbescherming voorzag de nieuwe wandelgids van het Trekvogelpad van de meest actuele informatie over vogels. Ook op dat gebied verandert er veel. “Het aantal broedparen van de ooievaar is de laatste jaren sterk toegenomen. Dat zijn er nu meer dan 1.300. En de visarend was in ons land voorheen alleen bekend als doortrekker maar is nu ook als broedvogel in Nederland waar te nemen".  

Trekvogelpad_etappe_20

Elk seizoen is anders op de route. Paula: "Mei is de piekmaand van de vogelzang, in juni vliegen de eerste koekoeken richting Afrika en eind juli vertrekken de gierzwaluwen. In september gaan veel van onze andere zomergasten zuidwaarts en dan is er begin oktober nog de grote doortrek van vogels uit noordelijke streken. Als je ervoor openstaat en je ogen en oren de kost geeft, is er dus altijd wat te beleven.”

Bestel wandelgids

De wandelgidsen Pieterpad deel 1 en Trekvogelpad zijn te vinden in onze webwinkel en kosten €19,90 (donateursprijs €17,91).

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?