Nieuw: Het Stellingenpad van Nivon Natuurvrienden

Nieuw: Het Stellingenpad van Nivon Natuurvrienden

24 april 2022 - Wandelnet

Het Stellingenpad van Nivon Natuurvrienden en Stichting Vrijstaat de Stellingen is een gloednieuwe rondwandeling. Deze wandelroute loopt door de Stellingwerven in Zuidoost Friesland; een kleinschalig, afwisselend landschap waar mensen van oudsher geen Fries maar vooral 'Stellingwarfs' spreken.  

cover wandelgids Stellingenpad.jpg

Wandelroute door twee Nationale Parken

Het Stellingenpad is een nieuwe rondgaande wandelroute van ruim 260 km lang, verdeeld in 15 etappes door de Stellingwerven in het zuidoosten van Friesland. De route is vernoemd naar de Friese waterlinie die in de 16e eeuw werd aangelegd en waarvan in het landschap nog steeds sporen zichtbaar zijn. De route gaat van Appelscha richting Steenwijk en vervolgens naar de Wieden en Giethoorn. Langs het riviertje de Tjonger wandel je naar Allardsoog om via het Fochteloerveen terug te keren naar Appelscha. Een mooie tocht langs bijzondere natuur en door zeer diverse landschappen met vaak een geheel eigen historie. Twee prachtige Nationale Parken, het Drents-Friese Wold en de Weerribben-Wieden, worden gelinkt aan de Maatschappij van Weldadigheid en aan de overgebleven schansen van de Friese Waterlinie. Kortom, er is veel te ontdekken onderweg. 

Wandelgids Stellingpad

In de wandelgids van het Stellingenpad vind je alles wat je nodig hebt voor je tocht: de routebeschrijvingen, gedetailleerde routekaarten en veel achtergrondinformatie. Per etappe vertellen "etappe-elfjes' in mooie streekverhalen over het landschap en de lokale geschiedenis. Het Stellingenpad is in het veld eenvoudig te volgen omdat de wandelroute gebruik maakt van de knooppunten van Friese wandelnetwerk. De wandelgids is voor €19,90 te bestellen in de webshop van Nivon. De bijbehorende GPX is te downloaden op de website van Nivon en van Stichting Vrijstaat de Stellingen

Meer Lange-Afstand- Wandelroutes in Friesland

Friesland kent een aantal lange-Afstand-Wandelroutes (LAW's) en Streekpaden. Kijk eens naar het Elfstedenpad, het Friese Woudenpad, het Groot-Frieslandpad, het Zuiderzeepad en het Streekpad Noardlike Fryske Walden.

cover wandelgids Stellingenpad

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?