E9 en E11 verbinden Nederland met Baltische Staten

E9 en E11 verbinden Nederland met Baltische Staten

10 augustus 2022 - Wandelnet

De E9 en de E11, twee iconische Europese lange-afstand-wandelroutes, lopen ook door Nederland. Beide routes werden onlangs verlengd zodat je nu vanuit Nederland naar de Estse hoofdstad Tallinn kunt wandelen. De Lonely Planet ‘traveltrends 2022’ tipt deze Baltische routes met de aanprijzing 'gorgeous'! Voor wandelaar Joost van Os is de E9 een van zijn vele wandeluitdagingen. Begin augustus vertrok hij uit Hamburg.

 

tallin

Foto: plein in Tallinn © Britta Schmidt

In Nederland over Kustpad en Marskramerpad

Misschien heb je al wel eens ongemerkt een stukje van de E9 of de E11 gewandeld. Beide zijn geen onbekende wandelroutes in Nederland. De E9 begint in Portugal en volgt het Nederlandse Kustpad tot aan de Duitse grens bij Nieuweschans. De E11 begint in Scheveningen en volgt in Nederland de route van het Marskramerpad, steekt bij Oldenzaal de grens over en gaat dan verder richting Berlijn.

Wandelen tot in de Baltische Staten

Baltic TrailsHet is nu mogelijk om over de E9 en de E11 tot aan de Estse hoofdstad Tallinn te wandelen. Beide routes werden verlengd; de E9 met de 'Baltic Coastal Trail' van ruim 1400 km en de E11 met de ‘Forest Tail’ van zo’n 2000 km. De eerste route volgt de kustlijn van de Baltische zee terwijl de tweede route door de uitgestrekte bossen en nationale parken van de drie Baltische staten slingert. Beide routes zijn nu volledig gemarkeerd en er zijn goede routekaarten, wandelgidsen en handige websites beschikbaar. 

Wandelaar Joost van Os nu op de E9

joost van osJoost van Os is een echte lange afstand wandelaar. De E9 is een van z'n vele wandelprojecten. Begin augustus vertrok hij vanuit Hamburg richting Lübeck en hopelijk nog Mecklenburg-Vorpommeren. Waar hij deze keer precies gaat eindigen weet hij nog niet. "Ik zet gewoon het ene been voor het andere en zie wel hoe ver ik kom. Het plannen wordt wel steeds ingewikkelder. In het begin kon het nog met weekendjes maar nu loop ik een kleine week achter elkaar. Het gebied waar ik nu wandel is niet zo toeristisch dus ik heb deze keer een tentje mee. De route is behoorlijk goed gemarkeerd maar ik ben toch ook wel blij met mijn app'je met de route. Veel andere wandelaars kom ik niet tegen. Opvallend is dat het gebied waar je doorheen loopt toch altijd weer anders is dan je vooraf denkt. Het is veel minder plat, het glooit zeslf aardig en gister kwam ik opeens langs een prachtige 'Großsteinhügel' oftewel een hunebed van maar liefst 40m lang. Heel bijzonder." Wil je de avonturen van Joost volgen? Dat kan, de E9 heeft een eigen Facebookgroep 'E9 Europese wandelroute - Kustpad' waarop hij regelmatig post. 

Foto: Joost van Os, klaar voor vertrek. © Joost van Os

Twaalf E-paden

De European Rambler’s Association (ERA) kent in totaal 12 Europese lange-afstand-wandelpaden, de E-paden. Lange wandelroutes die meerdere landgrenzen passeren en tal van nationale en regionale routes aan elkaar knopen. Herkenbaar aan de ‘eigen’ nationale markering naast de markering met de Europese vlag en het nummer van de route. En.... van begin tot het einde wandelen hoeft natuurlijk niet. Begin eens met een paar dagen, niet te ver van huis. Wedden dat je snel de smaak te pakken krijgt?

Bekijk de nieuwe Baltic Trails

Blijf op de hoogte!

Eéns per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?