Krappe voldoende voor wandelen op kantoor- en bedrijventerreinen

Krappe voldoende voor wandelen op kantoor- en bedrijventerreinen

6 april 2023 - Wandelnet

Mensen met een zittend beroep op een kantoor- of bedrijventerrein geven hun werkomgeving een krappe voldoende voor wandelen: 6,1. Drie op de tien (29%) geven zelfs een onvoldoende (5 of lager). Ze voelen zich niet genoeg verleid door de omgeving om tijdens een werkdag te wandelen, met name door gebrek aan groen en horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van provincie Utrecht en Wandelnet onder ruim 1.000 respondenten. Beide organisaties vieren vandaag de landelijke Wandel Tijdens Je Werkdag.

Wandel Tijdens Je Werkdag-985 © Binne-Louw Katsma.jpg

Foto: © Binne-Louw Katsma

Bijna 4 miljoen Nederlanders zitten dagelijks te lang op een normale werkdag: mensen met een zittend beroep zitten gemiddeld wel 9,1 uur per dag*. Dat is veel te lang en slecht voor de gezondheid. De ‘Wandel Tijdens Je Werkdag’ is een landelijke campagne van Wandelnet die jaarlijks wordt gehouden op de eerste donderdag van april, dit keer op 6 april. Doel van de dag is om aandacht te vragen voor het belang van wandelen tijdens een normale werkdag. Dit jaar in samenwerking met de provincie Utrecht, gastheer van de zevende editie.

Ankie van Dijk directeur van Wandelnet: “De Wandel Tijdens Je Werkdag is een goede opstap naar gezondere werkplekken voor de toekomst. Wandelen is bij uitstek de manier voor werknemers om het langdurige zitten te onderbreken en effectief bezig te zijn met de gezondheid onder werktijd. Een korte wandeling zorgt voor extra creativiteit, wandelend vergaderen geeft andere gesprekken en helpt bij sociale contacten.”

Gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht: “Lopen is als vervoersmiddel voor de meeste provincies nog onontgonnen terrein. We zijn vooral bezig met fiets, OV en auto, terwijl er nog veel te winnen is voor de loper. Denk aan het verbeteren van de verkeersveiligheid voor wandelaars. En hoe krijgen we aanwonenden aan onze provinciale wegen meer aan de wandel? Hoe bereikbaar zijn onze bus- en tramhaltes voor wandelaars? Ten slotte, ook de inrichting van onze kantorenparken en bedrijventerreinen kan veel beter om mensen met een zittend beroep meer aan het lopen te krijgen.”

Sociale factor, horeca en groene omgeving belangrijk

Uit het onderzoek van Kantar Public blijkt dat zes op de tien mensen al wandelen tijdens pauze, een bewijs dat wandelen goed en populair is. Ze doen dat niet alleen omdat het gezond is maar ook vanwege de sociale factor: je wandelt samen met collega’s. Uit het onderzoek blijkt dat de infrastructuur om te wandelen op bedrijventerreinen en kantorenparken redelijk op orde is. Ook is er met de sociale en verkeersveiligheid niet veel mis: slechts minder dan twee op de tien vinden het onveilig bij het wandelen. Op allerlei verschillende manieren laten respondenten weten dat een groene omgeving aantrekkelijk is om te wandelen. Vergroening van de werkomgeving is het eerste dat ze zouden aanpakken. Daarnaast zijn goede horecavoorzieningen een belangrijke motivator om naar buiten te gaan. Een groene omgeving is aantrekkelijk om in te wandelen, terwijl horeca een doel geeft om naartoe te wandelen tijdens een (lunch)pauze. Een relatief groot deel van de respondenten is ontevreden over de mate van groen (vier op de tien geven het een matig tot slecht) en de horecavoorzieningen (ook vier op de tien). Tot slot geven meer mensen een matig tot slechte waardering (44%) voor het aantal bankjes dan dat ze het een voldoende of betere waardering geven (32%).

Download onderzoek

Wandel Tijdens Je Werkdag

Op het Provinciehuis in Utrecht is vandaag de landelijke aftrap van de Wandel Tijdens Je Werkdag. Hier zullen gedeputeerde Arne Schaddelee en directeur van Wandelnet Ankie van Dijk vertellen over het belang van wandelen. Vervolgens zal eregast Carl Verheijen, de voorzitter van de Beweegalliantie en chef de mission van Nederland bij de Olympische Spelen in 2022, iedereen toespreken. Daarnaast lanceren Wandelnet en de provincie Utrecht ook twee gloednieuwe weetingroutes (walking your meeting routes) in de omgeving van het Provinciehuis. Niet alleen in Utrecht is er volop aandacht voor de Wandel Tijdens Je Werkdag. Overal in Nederland organiseren werknemers en organisaties wandelacties om het bewegen onder werktijd te stimuleren.

Onderbreek het zitten met wandelen en deel je ervaring via #wandeltijdensjewerk @wandelnet

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?