Wandelschoenen gezocht voor kunstwerk

Wandelschoenen gezocht voor kunstwerk

13 juli 2023 - Wandelnet

In april 2024 start in de Bewaerschole, een kunstruimte in Burgh-Haamstede, een nieuw project met het thema: een nomadisch bestaan in tijden van overbevolking. Kunstenares Teja van Hoften zal hier exposeren met haar project 'g a a n d e w e g' waarin zij het thema geluk en de relatie tussen lichaam en landschap onderzoekt. Voor haar kunstwerk - waarbij afgedragen wandelschoenen aan elkaar geknoopt worden - is zij opzoek naar schoenen met een verhaal. Schoenen die al een lange weg hebben afgelegd.

Kunstwerk Teja van Hoften

Opzoek naar de verbinding tussen lichaam en landschap

'G a a n d e w e g' is een kunstproject waarbij Teja van Hoften de verbinding legt tussen lichaam en landschap. In 2017 had de kunstenares het plan om van haar huis in Burgh-Haamstede te Zeeland naar een gastatelier in Bedigliora in Italië - tegen de grens met Zwitserland - te wandelen. Maar na 20 dagen en 373 kilometer moest zij vanwege gezondheidsproblemen haar tocht opbreken. Ze besloot haar reis in etappes te verdelen. De jaren daarna wandelde Teja - ondanks vertraging door een wereldwijde pandemie - meerdere verre tochten - van het vlakke Nederland tot over de hoge Aplen - richting Italië. Tijdens haar wandeltochten interviewde zij mensen over wat hen gelukkig maakt, want wat betekent 'het geluk achterna'?

Teja van Hoften over 'g a a n d e w e g':

Alles achter je laten, geen verleden meer hebben, ontsnappen aan de rollen die je hebt. Geen vrouw zijn van, geen moeder van, geen oma van. Gewoon mijn lichaam en ik. Een zwerversbestaan geeft je recht op herkansing. Alles wat je nodig hebt, heb je bij je, draag je op je rug of desnoods met hulp van een pakezel of de camper. De immigrant is niet langer geboren in een arm, geplunderd land, verjaagd door natuurrampen of door een oorlog waar hij zelf nooit om gevraagd heeft. De toerist kan tijdelijk de sleur van zijn dagelijks bestaan doorbreken. Op ontdekkingsreis mag je nieuw zijn. Niemand kent je. En jij kent hen niet. Jou vallen dingen op, die voor hen normaal zijn, omdat je andere ogen hebt, gestuurd door verlangen en nieuwsgierigheid. 

Gezocht: wandelschoenen met een verhaal

Terug in Nederland tekent Teja alle verzamelde verhalen op en schrijft zij een boek. Daarnaast komt haar verhaal en haar zoektocht naar de verbinding tussen lichaam en geest tot uiting in het kunstwerk 'g a a n d e w e g' dat in april 2024 te zien zal zijn in de Bewaerschole - een kunstruimte in haar woonplaats Burgh-Haamstede. Hiervoor is zij opzoek naar oude wandelschoenen die zij kan hergebruiken en aan elkaar kan knopen.

Heb jij oude wandelschoenen of bergschoenen in de kast liggen die je eigenlijk niet meer gebruikt? Laat het Teja weten door een mail te sturen naar tejavanhoften@zeelandnet.nl

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?