Studie toont aan: hoe meer je wandelt, hoe langer je leeft

Studie toont aan: hoe meer je wandelt, hoe langer je leeft

10 augustus 2023 - Wandelnet

De grootste studie ooit naar het nut van wandelen concludeert: hoe meer je loopt, hoe langer je leeft. Amerikaanse onderzoekers verzamelde gegevens van zo'n 17 studies waarin bijna 227.000 proefpersonen gedurende zeven jaar waren gevolgd. De conclusie? Hoe meer stappen je zet, hoe beter!

2 Langs de Veerse Watergang (c) Harry Benschop.jpg

Wandelaars in de natuur nabij het Zeeuwse Veere © Harry Benschop

Nog nooit eerder deden wetenschappers zo uitgebreid onderzoek naar wandelen. Wetenschappers van de Amerikaanse Johns Hopkins University in Baltimore en de Medical University in Lodz, Polen ontdekte dat het risico om vroegtijdig te sterven aan hart- en vaatziekten al vanaf 2337 stappen per dag kleiner wordt. Vanaf 4000 stappen zou ook het risico op voortijdig sterven door ook andere oorzaken afnemen. Elke 1000 stappen per dag erbij, zou dat risico met nog eens 15 procent verder verlagen. En daar lijkt geen bovengrens aan te zitten. Ook bij 20.000 stappen zijn er nog steeds gezondheidsvoordelen.

Maciej Banach - professor en cardioloog van de Johns Hopkins University vertelt:

"Ons onderzoek laat zien dat hoe meer je loopt, hoe beter het is voor je lijf en leden. We concluderen dat dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, onafhankelijk van hun leeftijd en of ze in een subtropische, gematigde of koude regio wonen."

10.000 stappen zijn dus niet per se nodig als je de kans op vroegtijdig overlijden wil verkleinen. Met 3967 stappen per dag bereik je dat al en als je dagelijks 2337 stappen zet, heb je minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan mensen die minder stappen zetten. Kortom, er is dus niet heel veel nodig om een positief effect te bereiken. Dat onderschrijft nogmaals hoe gezond wandelen is!

Lees het onderzoek

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?